Øyfjellet

Syv søstre sett fra Øyfjellet
Øyfjellet
Lisens: CC BY SA 3.0

Vel 700 meter oppe på Øyfjellet, rett ovenfor Mosjøen sentrum er det malt inn en seks meter høy hane. Hanen er kommunenvåpnet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Øyfjellet er en rundt seks kilometer lang fjellrygg i Vefsn kommune, Nordland, der det høyeste punktet Stortuva (Øyfjellvarden) ligger 818 meter over havet. Øyfjellet ligger på vestsiden av bysenteret i Mosjøen og Vefsnfjorden utenfor, og strekker seg parallelt med fjorden mot nordvest. Fra fjellet, og særlig fra Stortuva, er det praktfull utsikt.

Faktaboks

også kjent som:
Stortuva

I Øydalen sør for Øyfjellet ligger Øyfjellgrotta, som er ei 500 meter dyp kalksteinsgrotte. Rundt 700 meter ovenfor Mosjøen sentrum er det malt inn en seks meter høy hane, som er Vefsns kommunevåpen. Fra Øyfjellet har man en fantastisk utsikt over byen, fjorden og fjellområder milevis unna, blant annet «De syv søstre» i nordvest, Storfinnkneet (Finnknefjellan) i sørvest og Okstindan, Nord-Norges høyeste fjell, i nordøst.

I juni 2019 ble de første 1700 trinnene i den såkalte Helgelandstrappa åpnet. Denne trappa fører fra bysenteret via Trongskardet til Øyfjellet. Når den står helt ferdig, vil den få til sammen 2500 trinn og blir med dette Norges lengste, sammenhengende steintrapp. Den er bygget av sherpaer fra Nepal, i det alt vesentlige ved bruk av stedlig stein, særlig glimmerskifer og gneis. Det arbeides per 2019 med planer om ytterligere forbedringer av Øyfjellområdet som turistmål, blant annet ved bygging av en gondolbane.

I november 2016 ga Olje- og energidepartementet Eolus Vind Norge AS konsesjon til bygging av Øyfjellet vindkraftverk. Høsten 2019 solgte Eolus konsesjonen til Aquila Capital. Med full utbygging kan vindkraftverket gi en årlig produksjon på over én terawatt time (TWh), tilsvarende forbruket til over 50 000 husstander. Konsesjonen omfatter et prosjekt på inntil 330 megawatt (MW) i et planområde på om lag 50 kvadratkilometer. Alcoa Norway inngikk i 2018 en avtale om å kjøpe all strømmen vindparken produserer de neste 15 årene.

Kart

Øyfjellet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg