Modem (datamodem) er et vanlig begrep for en utstyrsenhet til bruk for datakommunikasjon over analoge overføringsmedier, slik som telefonlinje eller radiokanal. Ordet er forkortet fra modulasjon-demodulasjon. Ved sending oversetter modemet datamaskinens digitale signaler til analoge signaler som kan håndteres av telefonforbindelsen (modulering). Ved mottak omgjøres de analoge signaler tilbake til det digitale signalformatet (demodulering).

Begrepet modem er også nyttet der analoge brukersignaler (lyd, video) påvirker bærebølger og "rider" på disse under overføringene i klassiske analogt modulasjonsystem.

De første datamodemene ble brukt til oppringte telefonsamband, det vil si at det ene datautstyret (eksempelvis PC) får sitt modem til å ringe til et modem tilknyttet en annen datamaskin for å opprette forbindelse. Overføringshastigheten (bitraten) via vanlige telefonlinjer har gjennom tidene vokste fra 0,3 kbit/s tidlig i 1960-årene til 56 kbit/s i 1990-årene. Teknologien innebærer at man ikke kunne føre en vanlig telefonsamtale over forbindelsen mens den blir brukt til datasamband.

Fremveksten av bredbånd gjør at oppringt telefonsamband nå brukes i liten grad til å knytte PC-er til Internett. I stedet tilknyttes datanettabonnentene med fast koplede "kabelmodem" til kabel-tv-nettet, eller DSL-modem til abonnentlinjene anlagt for telefonnettet.  Gradvis tas også i bruk tilknytninger via nyanlagte fiberoptiske kabel .

Modem tilpasset DSL kan gi asymmetriske bitrater (ADSL, som gir raskere nedlasting enn opplasting) eller symmetrisk bitrater (SHDSL). Tale og data deler nå den samme linjen uten å forstyrre hverandre, og dataforbindelsen er alltid oppe, uten oppringing. Der telefonledningen kommer inn monteres en splitter som skiller ut bredbåndsignalet. Så kommer et DSL-modem som gjør signalet tilgjengelig for en datamaskin eller for nettverkutstyr som ruter og svitsj.

For ISDN-tjenesten ble det nyttet et modem for bitrate 144 kbi/s mellom brukerutstyret og nærmeste telesentral. Av denne kapasiteten fikk abonnenten tilgang til 2 digitale kanaler med bitrate 64 kbit/ og en ekstra kanal med bitrate 9,6 kbit/s. Selve telefonapparatet digitaliserte talesignalet til en bitrate 64 kbit/s, så telefoni og dataoverføring kunne foregå samtidig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.