USB (IT)

Artikkelstart

USB, standard for overføring av data mellom en PC og periferienheter, definert 1996 og siden redefinert 2000 (USB 2.0). 2005 ble en trådløs (radiobasert) variant av USB definert, Wireless USB. USB skulle erstatte tidligere serielle og parallelle utganger på PC-er, og forenkle prosessen med å installere nytt periferiutstyr. USB 2.0 har overføringshastighet på opptil 480 Mb/s.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Universal Serial Bus

I slutten av 2008 var spesifikasjonen for neste generasjon, USB 3.0 fullført. De første produktene med USB 3.0 var på markedet tidlig i 2010. De vesentligste forbedringene er:

  • Ti ganger så rask som USB 2.0.
  • USB 3.0 kan gi mere strøm til eksterne enheter.
USB 3.0 er bakover kompatibel med USB 2.0, men USB 3.0 funksjonalitet krever 5 kontaktpunkt ekstra. Det er mulig å bruke gamle USB-enheter i nye USB-porter, og nye USB-enheter i gamle USB-porter. For å ha nytte av den økte kapasiteten må man plugge en USB 3.0-enhet i en USB 3.0-port. Aktuelt utstyr for tilkopling av USB-plugger har fått små dimensjoner, og mindre plugger er utviklet, mest aktuelle er USB Micro-A og USB Micro-B. Etter 2012 er det fleste mobiler utstyrt for å lades med en USB Micro-B-plugg.

Betegnelsen buss gjenspeiler at USB-enheter kan kobles til hverandre, i kjeder på opptil 127 enheter. Har man for få utganger på en PC, kan man koble en USB-hub på en av dem, og så koble flere enheter til ledige utganger på huben. USB brukes til utstyr som skrivere, kameraer, tastaturer, mus, eksterne harddisker, musikkspillere, minnepinner, mobiltelefoner og nettadaptere. Grensesnittet tillater også overføring av strøm, slik at man både kan utveksle data mellom en mobiltelefon og en PC, og lade opp telefonbatteriet fra PC-en.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg