USB plugger av typen A og C
USB-plugger av typen A og C
USB plugger av typen A og C

USB er en standard for overføring av data mellom en datamaskin og periferienheter. USB har i stor grad erstattet tidligere serielle og parallelle porter på PC-er, og forenkle prosessen med å installere nytt periferiutstyr. USB brukes til utstyr slik som skrivere, kameraer, tastaturer, mus, eksterne harddisker, musikkspillere, minnepinner, mobiltelefoner og nettverksadaptere. USB ble definert i 1996 og siden redefinert i 2000 (USB 2.0), 2008 (USB 3.0) og 2019 (USB 4.0).

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Universal Serial Bus

En av det spesielle tingene med USB-standarden er at enhetene også inneholder en identifikasjon og konfigurasjon. Dette gjør at man kan plugge inn ukjente enheter som så automatisk klargjøres for bruk, så kalt plug-and-play. Tidligere var installasjon av driver og oppsett av enhetene ofte svært tungvint.

USB støtter også integrert strømtilførsel, slik at mindre enheter slipper en ekstern tilkobling til strømnettet. Dette utnyttes også blant annet til lading av mobiler.

USB 2.0 har overføringshastighet på opptil 480 Mb/s, USB 3.0 støtter opptil 5 Gb/s (10 i 3.1 og 20 i 3.2), mens USB4.0 støtter 40 Gb/s. I tillegg til datahastigheten har også mengden strøm som kan gis til eksterne enheter økt til 240 W i siste standard.

USB er bakoverkompatibel med tidligere versjoner, men nyere funksjonalitet krever at begge parter støtter standarden. Det er derfor mulig å bruke gamle USB-enheter i nye USB-porter, og nye USB-enheter i gamle USB-porter. Aktuelt utstyr for tilkopling av USB-plugger har fått stadig mindre dimensjoner, og mindre plugger er derfor utviklet, mest aktuelle plugger på utstyr har derfor vært USB Micro-A og USB Micro-B. Fra USB 2.0 ble USB C-pluggen innført, og fra USB 4.0 er det den eneste støttede pluggen. Nye plugger gir også nye funksjoner og støtter høyere overføringshastigheter. Det aller meste av nytt utstyr etter 2020 er utstyrt med en USB C-port, mens datamaskiner fortsatt også har USB A-porter for å lettere være bakoverkompatible.

Betegnelsen buss i navnet Universal Serial Bus gjenspeiler at USB-enheter kan kobles til hverandre, i kjeder på opptil 127 enheter. Har man for få utganger på en PC, kan man koble en USB-hub på en av dem, og så koble flere enheter til ledige utganger på huben. Å kjede enheter gjør imidlertid at de må dele på maksimal overføringskapasitet og strøm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg