En Ethernet-kabel koblet til en bærbar PC.
.
Lisens: CC BY 3.0

Ethernet er et lokalnett-system for dataoverføring. Det ble opprinnelig utviklet av Rank Xerox, men senere videreutviklet av andre og antatt som internasjonal standard av IEEE. Karakteristisk for Ethernet er at det ikke krever noen sentral kontroller og heller ikke spesifiserer noen spesiell arkitektur.

Ethernet er et basebåndnett som opprinnelig benyttet koaksialkabel med en maksimal lengde på om lag 1500 meter og en overføringshastighet som opprinnelig var 3–10 Mbit/s (megabit per sekund). Data overføres i «pakker» med varierende lengde. Hver enhet tilknyttet nettet lytter etter pakker. Når mediet er ledig, kan sending av data begynne. Dersom to eller flere enheter starter samtidig, skal en egen prosedyre for å løse problemet følges.

Senere er standardene videreutviklet. I tillegg til koaksialkabel kan tvunnet par eller optisk fiber benyttes. Hasigheten har også økt:

  • Fast Ethernet med overføringshastighet opp til 100 Mbit/s.
  • Gigabit Ethernet med overføringshastighet opp til 1 Gbit/s.
  • 10 Gigabit Ethernet med overførinshastighet opp til 10 Gbit/s.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg