bitrate

Artikkelstart

Bitrate er overføringshastighet på en datalinje, målt i antall overførte bit i sekundet (bit/s). Bitraten uttrykker den øvre grensen for linjens overføringskapasitet.

Faktaboks

Uttale
bˈitrate
Etymologi
av engelsk

I engelsk tekst brukes gjerne forkortelsen «bps» eller «b/s» (bits per second), i motsetning til den internasjonalt normerte betegnelsen «bit/s».

Utvikling av bitrate

Tidlig i 1990-årene hadde et vanlig 56K modem en bitrate på 56 000 bit/s. ISDN-teknologien doblet dette, først til 64 kbit/s og så til 128 kbit/s.

Med bredbånd DSL-forbindelse (som ADSL) til internett ble det på 2000-tallet mulig å få bitrater fra 350 kbit/s og opp til 24 til 25 Mbit/s (ADSL2+), som med moderne komprimeringsteknikker kunne brukes til å overføre video.

I dag tilbyr flere bredbåndsleverandører flere hundre Mbit/s til privatkunder, over HFC- eller rene fibernett.

Vanlig lokale datanett gir 10 Mbit/s eller 100 Mbit/s, mens trådløse lokalnett kan levere opptil 600 Mbit/s (IEEE 802.11ax-standarden) som delte ressurser. Optiske fibre kan ha bitrater på flere Gbit/s.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Trond Ulseth

Denne artikkelsen må oppdateres.Maxhastigheten for ADSL2+ er i overkant av 20 Mbit/s, mens den for VDSL er vesentlig større.Vanlige lokalnett (Ethernet) kan være opp til 100 Gbit/s.Hastighetene for trådløse lokalnett kan være 11 Mbit/s, 54 Mbits/s (ikke 56 Mb/s) eller 600 Mbit/s (802.11n).Burde WiMax og mobilt bredbånd (EDGE, HSPA og LTE) også tas med i oversikten?

skrev Kjell-Olav Hovde

Hei dere. Takk til Trond for påpekning og forslag og til Halvor som la inn endringsforslaget som jeg nå har godkjent.

skrev Kjell Bratbergsengen

Artikkelen bør overføres til Øverbys portefølje. -kjell

svarte Ola Nordal

Artikkelen er flyttet. Beste hilsen Ola

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg