Bitrate, overføringshastighet på en datalinje, målt i antall overførte bit i sekundet (bit/s). Bitraten uttrykker den øvre grensen for linjens overføringskapasitet, og bør deles på ti for å få et inntrykk av hvor mange tegn (byte) som kan overføres i sekundet. Et modem som overfører data over en analog telefonforbindelse, gir bitrater opptil 56 000 bit/s eller 56 kbit/s (derav uttrykket 56K-modem). En enkel ISDN-linje gir 64 kbit/s, en dobbel gir 128 kbit/s. Med bredbånd DSL-forbindelse (som ADSL) til Internett er det typisk med bitrater fra 350 kbit/s og opp til 24 - 25 Mbit/s (ADSL2+), som med moderne komprimeringsteknikker kan brukes til å overføre video. Vanlig lokale datanett gir 10 Mbit/s eller 100 Mbit/s, mens trådløse lokalnett kommer i 11 Mbit/s og 56 Mbit/s.

I engelsk tekst nyttes gjerne forkortelsen "bps" (bits per second), i motsetning til den internasjonalt normerte betegnelsen "bit/s" (sammenlign f.eks. med km/s). Pass dessuten på de dekadiske forkortelsene; - mbit/s er lik millibit i sekundet, altså 1/1000 bit i sekundet, mens Mbit/s er antall millioner bit i sekundet. Grensen mellom bruk av små og store bokstaver går mellom "k" for kilo- (1 000) og "M" for mega- (1 000 000).

Se også binære multipler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

6. mai 2012 skrev Trond Ulseth

Denne artikkelsen må oppdateres.Maxhastigheten for ADSL2+ er i overkant av 20 Mbit/s, mens den for VDSL er vesentlig større.Vanlige lokalnett (Ethernet) kan være opp til 100 Gbit/s.Hastighetene for trådløse lokalnett kan være 11 Mbit/s, 54 Mbits/s (ikke 56 Mb/s) eller 600 Mbit/s (802.11n).Burde WiMax og mobilt bredbånd (EDGE, HSPA og LTE) også tas med i oversikten?

7. mai 2012 skrev Kjell-Olav Hovde

Hei dere. Takk til Trond for påpekning og forslag og til Halvor som la inn endringsforslaget som jeg nå har godkjent.

29. juli 2017 skrev Kjell Bratbergsengen

Artikkelen bør overføres til Øverbys portefølje.

-kjell

29. juli 2017 svarte Ola Nordal

Artikkelen er flyttet. Beste hilsen Ola

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.