Trykt kretskort

Trykt kretskort med tydelige ledningsmønster og hull for påmontering av komponenter.

Kretskort, plate eller kort med sammenkoblede elektroniske komponenter, som sammen danner én eller flere elektriske kretser. Alle elektroniske apparater vil inneholde et eller flere kretskort.

Komponentene monteres på den ene eller på begge sidene av kortet ved at komponentenes ben loddes til et ledningsmønster på kortets overflate. Komponentenes ben kan også være montert i gjennomgående hull; en eldre teknikk som benyttes i stadig mindre grad.

Det finnes mange forskjellige typer kretskort. For eksempel vil en datamaskin være bygd opp omkring ett hovedkort, som rommer selve mikroprosessoren og støttekretsene til denne, minnebrikker (RAM) som utgjør maskinens arbeidshukommelse; kretser som styrer inn/ut-trafikken osv. Hovedkortet inneholder også et antall kortkontakter (engelsk «slots») for montering av forskjellige tilleggs- eller ekspansjonskort.

Komponenter

De elektroniske komponentene kan være diskrete komponenter som motstander (resistorer), kondensatorer, dioder og transistorer, eller integrerte kretser i plast eller keramikkhus med et stort antall tilkoblingsben.

Mønsterkort

Kortet komponentene sitter montert på kalles mønsterkort, og inneholder ledningsmønsteret som forbinder komponentene. Mønsterkortet er vanligvis laget av et plastlaminat, der ledningsmønstre i tynn kobberfolie ligger lagvis inne i plastlaminatet. Antall lag med ledningsmønstre kan variere fra ett enkelt til mer en tjue.

Et mønsterkort med flere lag produseres ved å lime sammen flere tynne plastkort med ledningsmønstre på begge sider. Ledningsmønstrene etses ut av en folie etter at en beskyttende maske med det ønskede mønster er etablert ved fotografiske teknikker. Forbindelse mellom lagene i kortet etableres ved å bore hull gjennom kortet. Disse hullene belegges på innsiden med metall ved hjelp av en pletteringsteknikk, slik at kobberfolien i de enkelte lagene forbindes elektrisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg