Kretskort, betegnelse på plater eller kort bestykket med elektroniske komponenter. Alle elektroniske apparater vil inneholde et eller flere kretskort.

Det finnes mange forskjellige typer kretskort. For eksempel vil en PC være bygd opp omkring ett hovedkort, som rommer selve mikroprosessoren og støttekretsene til denne; minnebrikker (RAM) som utgjør maskinens arbeidshukommelse; kretser som styrer inn/ut-trafikken osv. Hovedkortet inneholder også et antall kortkontakter (eng. slots) for montering av forskjellige tilleggs- eller ekspansjonskort. Vanlige tilleggskort er grafikkort for skjermstyring, nettverkskort for tilkobling til lokalnett og lydkort med multimediafunksjoner. Tendensen går i retning av at stadig mer av funksjonaliteten som før kom på tilleggskort, nå integreres på hovedkortet. Større datamaskiner vil som regel bestå av flere spesialiserte kretskort koblet sammen ved hjelp av et internt kommunikasjonssystem med høy hastighet.

De elektroniske komponentene kan være diskrete komponenter som motstander, kondensatorer, dioder og transistorer, eller integrerte kretser i plast eller keramikkhus med et stort antall tilkoblingsben. Kortet komponentene sitter montert på kalles mønsterkort, og inneholder ledningsmønsteret som forbinder komponentene. Mønsterkortet er vanligvis laget av et plastlaminat, der ledningsmønstre i tynn kobberfolie ligger lagvis inne i plastlaminatet. Antall lag med ledningsmønstre kan variere fra et enkelt til mer en tjue.

Et mønsterkort med flere lag produseres ved å lime sammen flere tynne plastkort med ledningsmønstre på begge sider. Ledningsmønstrene etses ut av en folie etter at en beskyttende maske med det ønskede mønster er etablert ved fotografiske teknikker. Forbindelse mellom lagene i kortet etableres ved å bore hull gjennom kortet. Disse hullene belegges på innsiden med metall ved hjelp av en pletteringsteknikk, slik at kobberfolien i de enkelte lagene forbindes elektrisk. Komponentene monteres på den ene eller på begge sidene av kortet ved at komponentenes ben loddes til ledningsmønsteret på kortets overflate. Komponentenes ben kan også være montert i gjennomgående hull; en eldre teknikk som benyttes i stadig mindre grad.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.