Miguel Díaz-Canel er en kubansk politiker som siden april 2018 er president i Cuba og medlem av kommunistpartiets politbyrå.

Díaz-Canel er den første presidenten i det sosialistiske Cuba som er født etter revolusjonen i 1959, og den første som ikke bærer navnet Castro siden 1976. Han deler makten med Raúl Castro, som er førstesekretær i kommunistpartiet, sistnevnte regnes oftest som en viktigere post enn presidentvervet.

Díaz-Canel involverte seg i unge år i det politiske liv i sin hjemprovins Villa Clara. Han utdannet seg til elektroingeniør og underviste ved det lokale universitetet, og fikk underveis verv i det kommunistiske ungdomsforbundet i provinsen. Mellom 1987 og 1989 befant han seg i Nicaragua på arbeidsoppdrag for den kubanske staten, hvor han arbeidet med relasjoner mellom de to landene, et betrodd oppdrag da Nicaragua var Cubas nærmeste allierte i Latin-Amerika.

Etter hjemreisen ble han utnevnt til andresekretær (nestleder) på nasjonalt nivå i kommunistpartiets ungdomsforbund UJC, og i 1994 ble han valgt til førstesekretær (leder) for kommunistpartiet i hjemprovinsen. Her var han blant annet med og opprette og beskytte et lokalt kulturhus kalt El Mejunje, kjent som et frirom for seksuelle minoriteter. Det var betydelig motstand mot dette arbeidet både i kommunistpartiet og i samfunnet forøvrig.

Den tidligere ingeniøren fikk senere tilsvarende verv som partileder i den østlige provinsen Holguín. I 2003 ble han medlem av kommunistpartiets politbyrå på nasjonalt nivå, og i 2009 ble han minister for høyere utdanning.

To sentrale politiske organer på Cuba er Ministerrådet og Statsrådet. Førstnevnte er det øverste utøvende organ (regjering) og sistnevnte representerer nasjonalforsamlingen mellom periodene. Medlemmene overlapper delvis. I 2012 ble Díaz-Canel valgt til nestleder for Ministerrådet (i praksis en slags visestatsminister) og i 2013 også som visepresident for Statsrådet.

Han fikk i tiden som fulgte ansvar for viktige statsbesøk, blant annet til Vatikanet, som på dette tidspunkt i det hemmelige hadde en meglerrolle mellom Cuba og USA. Han besøkte også de allierte statene Kina, Vietnam og Laos. I førstnevnte møtte han president Xi Jinping.

I april 2018 ble Miguel Díaz-Canel enstemmig valgt av nasjonalforsamlingen som Cubas president, det vil si leder av Statsrådet, og dermed også automatisk leder for Ministerrådet.

I forbindelse med innsettelsen signaliserte avtroppende president Raúl Castro at Díaz-Canel på sikt også vil ta over det som førstesekretær for kommunistpartiet, som regnes som landets viktigste politiske verv, når Castro selv ikke stiller til gjenvalg i 2021.

Díaz-Canel gjorde på sin side det tydelig under sin innsettelse at han som president vil underordne seg partiet og Rául Castro.

Miguel Díaz-Canel regnes ikke som en spesielt karismatisk leder, men er fra gammelt av kjent for å ha tettere kontakt med befolkningen enn mange kubanske ledere. Det skal ha vakt oppmerksomhet at han brukte sykkel som transportmiddel som førstesekretær i Villa Clara, i et land hvor det å disponere bil var et maktsymbol.

Han har to barn med sin tidligere kone, tannlegen Marta Villanueva. Senere giftet han seg med Lis Cuesta Peraza, som har en mastergrad i pedagogikk. Sistnevnte opptrer offentlig som Cubas førstedame, en praksis man ikke har hatt på Cuba siden revolusjonen.

Presidenten har tatt til orde for å gjøre internett mer tilgjengelig i et land hvor det fortsatt er et mindretall som har jevnlig tilgang til nettet, og har bedt om en kritisk presse. I august 2017 begynte det imidlertid å sirkulere en video hvor Miguel Díaz-Canel truer med å stenge nettplattformer som er sponset utenfra og vurderes som aggressivt kontrarevolusjonære, den mye leste nettavisen OnCuba sin logo blir samtidig vist på et lerret i bakgrunnen.

Han har også beskyldt Norge, Spania, Tyskland og Storbritannia for å drive politisk undergravingsvirksomhet på Cuba.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.