Faktaboks

Miguel Díaz-Canel
Født
20. april 1960
Miguel Díaz-Canel
Miguel Díaz-Canel er president i Cuba. Her er han sammen med Cubas forrige president, Raúl Castro, som overtok embetet etter sin bror Fidel Castro.
Av /AP.

Miguel Díaz-Canel er en cubansk politiker som siden april 2018 er president i Cuba. Han er også førstesekretær for Cubas kommunistparti siden april 2021.

Díaz-Canel er den første presidenten i det sosialistiske Cuba som er født etter revolusjonen i 1959, og den første som ikke bærer navnet Castro siden 1976. Fra 2018 til 2021 delte han makten med Raúl Castro, som var førstesekretær i kommunistpartiet, sistnevnte regnes oftest som en viktigere post enn presidentvervet. I 2021 overtok Díaz-Canel også dette vervet.

Bakgrunn

Díaz-Canel involverte seg i unge år i det politiske liv i sin hjemprovins Villa Clara. Han utdannet seg til elektroingeniør, underviste ved det lokale universitetet, og fikk underveis verv i det kommunistiske ungdomsforbundet i provinsen. Mellom 1987 og 1989 befant han seg i Nicaragua på arbeidsoppdrag for den cubanske staten, hvor han arbeidet med relasjoner mellom de to landene, et betrodd oppdrag da Nicaragua var Cubas nærmeste allierte i Latin-Amerika.

Etter hjemreisen ble han utnevnt til andresekretær (nestleder) på nasjonalt nivå i kommunistpartiets ungdomsforbund UJC, og i 1994 ble han valgt til førstesekretær (leder) for kommunistpartiet i hjemprovinsen. Her var han blant annet med og opprette og beskytte et lokalt kulturhus kalt El Mejunje, kjent som et frirom for seksuelle minoriteter. Det var betydelig motstand mot dette arbeidet både i kommunistpartiet og i samfunnet forøvrig.

Sentrale verv

Díaz-Canel fikk senere verv som partileder i den østlige provinsen Holguín. I 2003 ble han medlem av kommunistpartiets politbyrå på nasjonalt nivå, og i 2009 ble han minister for høyere utdanning.

To sentrale politiske organer på Cuba er Ministerrådet og Statsrådet. Førstnevnte er det øverste utøvende organ (regjering) og sistnevnte representerer nasjonalforsamlingen mellom periodene. Medlemmene overlapper delvis. I 2012 ble Díaz-Canel valgt til nestleder for Ministerrådet (i praksis en slags visestatsminister) og i 2013 også som visepresident for Statsrådet.

Representant for Cuba

Han fikk i tiden som fulgte ansvar for viktige statsbesøk, blant annet til Vatikanet, som på dette tidspunktet i det hemmelige hadde en meglerrolle mellom Cuba og USA. Han besøkte også de allierte statene Kina, Vietnam og Laos. I førstnevnte møtte han president Xi Jinping.

I april 2018 ble Miguel Díaz-Canel enstemmig valgt av nasjonalforsamlingen som Cubas president, det vil si leder av Statsrådet, og dermed også automatisk leder for Ministerrådet.

I forbindelse med innsettelsen signaliserte avtroppende president Raúl Castro at Díaz-Canel på sikt også vil ta over det som førstesekretær for kommunistpartiet, som regnes som landets viktigste politiske verv, når Castro selv ikke stiller til gjenvalg i 2021.

Díaz-Canel gjorde på sin side det tydelig under sin innsettelse at han som president vil underordne seg partiet og Rául Castro.

Offentlig profil

Miguel Díaz-Canel regnes ikke som en spesielt karismatisk leder, men er fra gammelt av kjent for å ha tettere kontakt med befolkningen enn mange cubanske ledere. Det skal ha vakt oppmerksomhet at han brukte sykkel som transportmiddel som førstesekretær i Villa Clara, i et land hvor det å disponere bil var et maktsymbol.

Han har to barn med sin tidligere kone, tannlegen Marta Villanueva. Senere giftet han seg med Lis Cuesta Peraza, som har en mastergrad i pedagogikk. Sistnevnte opptrer offentlig som Cubas førstedame, en praksis man ikke har hatt på Cuba siden revolusjonen.

Presidenten har tatt til orde for å gjøre internett mer tilgjengelig i et land hvor det fortsatt er et mindretall som har jevnlig tilgang til nettet, og har bedt om en kritisk presse. I august 2017 begynte det imidlertid å sirkulere en video hvor Miguel Díaz-Canel truer med å stenge nettplattformer som er sponset utenfra og vurderes som aggressivt kontrarevolusjonære. Logoen til den mye leste nettavisen OnCuba ble vist på et lerret i bakgrunnen i videoen.

Díaz-Canel har beskyldt Norge, Spania, Tyskland og Storbritannia for å drive politisk undergravingsvirksomhet på Cuba.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg