Michelsons interferensforsøk

Michelsons interferensforsøk. Prinsippskisse. Tegnforklaring, se artikkelteksten.

Av /Store norske leksikon ※.

Michelsons interferensforsøk, eksperiment utført av A. Michelson i Berlin 1881 etter et tidligere forslag av J. C. Maxwell. Eksperimentet ble gjentatt og forbedret av Michelson og E. W. Morley i Cleveland i 1887, og refereres til som Michelson-Morley-eksperimentet, M–M. Det er senere utført av andre med stor nøyaktighet.

Faktaboks

Uttale
mˈaikəlsəns –

Bakgrunn

Etter at Maxwell i slutten av 1860-årene hadde formulert en teori som viste at lys er elektromagnetiske bølger, mente man at det måtte finnes en såkalt eter i verdensrommet som lyset kunne bre seg i. Man oppfattet det slik at eteren er i ro, og at Jorden beveger seg gjennom eteren. M–M gikk ut på å måle Jordens hastighet gjennom eteren. Man visste at Jorden beveger seg med en hastighet på ca. 30 km/s i bane rundt Solen. M–M var nøyaktig nok til at man skulle kunne måle en hastighet på ca. 1 km/s gjennom eteren.

Utførelse

Dersom Jorden har en hastighet gjennom eteren, og lyset beveger seg med en bestemt fart i eteren, vil lysets hastighet i forhold til et laboratorium på Jorden være forskjellig i ulike retninger. Lyset vil gå langsommere forover enn bakover. Dette gir en forskjell i reisetid for lys som beveger seg frem og tilbake i Jordens bevegelsesretning (O–M1–O), og lys som beveger seg like langt på tvers av bevegelsesretningen (O–M2–0), se figur. Ifølge eter-forestillingen skulle forskjellen i reisetid være Δt=v2l/c3. I M–M skulle denne tidsforskjellen kunne måles med ca. 3 % nøyaktighet. Men man fant ingen tidsforskjell! Dette resultatet er bekreftet ved senere forsøk.

Tolkning

Michelsons resultat ble forsøksvis forklart ved å anta at eteren følger Jorden i dens bane. Men eksperimenter gjort for å teste denne antagelsen, viste at den ikke kunne stemme. Løsningen på problemet som fortsatt aksepteres som korrekt, ble formulert av A. Einstein i 1905, da han presenterte den spesielle relativitetsteorien. Ifølge denne teorien trenger ikke lyset noen eter å bre seg i, og lyshastigheten i det tomme rom er den samme i enhver retning uansett hvilken hastighet laboratoriet der målingene utføres, har.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg