Michelsons interferensforsøk, eksperiment utført av A. Michelson i Berlin 1881 etter et tidligere forslag av J. C. Maxwell. Eksperimentet ble gjentatt og forbedret av Michelson og E. W. Morley i Cleveland i 1887, og refereres til som Michelson-Morley-eksperimentet, M–M. Det er senere utført av andre med stor nøyaktighet.

Etter at Maxwell i slutten av 1860-årene hadde formulert en teori som viste at lys er elektromagnetiske bølger, mente man at det måtte finnes en såkalt eter i verdensrommet som lyset kunne bre seg i. Man oppfattet det slik at eteren er i ro, og at Jorden beveger seg gjennom eteren. M–M gikk ut på å måle Jordens hastighet gjennom eteren. Man visste at Jorden beveger seg med en hastighet på ca. 30 km/s i bane rundt Solen. M–M var nøyaktig nok til at man skulle kunne måle en hastighet på ca. 1 km/s gjennom eteren.

Dersom Jorden har en hastighet gjennom eteren, og lyset beveger seg med en bestemt fart i eteren, vil lysets hastighet i forhold til et laboratorium på Jorden være forskjellig i ulike retninger. Lyset vil gå langsommere forover enn bakover. Dette gir en forskjell i reisetid for lys som beveger seg frem og tilbake i Jordens bevegelsesretning (O–M1–O), og lys som beveger seg like langt på tvers av bevegelsesretningen (O–M2–0), se figur. Ifølge eter-forestillingen skulle forskjellen i reisetid være Δt=v2l/c3. I M–M skulle denne tidsforskjellen kunne måles med ca. 3 % nøyaktighet. Men man fant ingen tidsforskjell! Dette resultatet er bekreftet ved senere forsøk.

Michelsons resultat ble forsøksvis forklart ved å anta at eteren følger Jorden i dens bane. Men eksperimenter gjort for å teste denne antagelsen, viste at den ikke kunne stemme. Løsningen på problemet som fortsatt aksepteres som korrekt, ble formulert av A. Einstein i 1905, da han presenterte den spesielle relativitetsteorien. Ifølge denne teorien trenger ikke lyset noen eter å bre seg i, og lyshastigheten i det tomme rom er den samme i enhver retning uansett hvilken hastighet laboratoriet der målingene utføres, har.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.