Melbourne (i Australia)

Melbourne sentrumskart

Av /Store norske leksikon ※.

Melbourne i Australia. Nyere forretningsbebyggelse ved elven Yarra. Den vakre broen i forgrunnen er Prince’s Bridge. Helt til venstre sees skyskraperen World Trade Centre og helt til høyre kuppelen på St. Paul’s Cathedral. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Flinders Street Station er Australias eldste jernbanebygning (1910). I forgrunnen sees en av byens karakteristiske trikker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Utsikt over byen og en av byens mange parker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Melbourne er en by i Australia, hovedstad i delstaten Victoria. Byen ligger ved elven Yarras utløp i Port Phillip-bukta. Med 5 078 193 innbyggere (ABS, 2019) er Melbourne Australias og Oseanias nest største by. Folketallet er raskt voksende og inkluderer blant annet store grupper asiatere, grekere og italienere.

Faktaboks

Uttale
mˈelbən

Kultur og næringsliv

Melbourne er en viktig havneby og hovedsete til flere av Australias største selskaper. Viktige næringer er finans (pensjonsfond), industri, bioteknologi, IT, utdanning, handel og turisme. Byen har landets nest travleste lufthavn (Tullamarine), gode vei- og jernbaneforbindelser og et godt utbygd offentlig transportsystem inklusive et av verdens største sporveisnett. Industrien er stor og mangesidig, med produksjon av blant annet biler og bilmotorer, fly, tekstiler, kjemikalier, elektriske og elektroniske artikler. Tradisjonelt har Melbourne vært landets viktigste ullmarked. Byen har tre universiteter (det eldste fra 1855) og teknisk høyskole, katolsk og anglikansk erkebispesete. Melbourne har en betydelig film- og TV-produksjon, er sete for Australian Ballet, base for en stor del av Australias musikkindustri og er kjent for sin billedkunst. Byen er også senter for store årlige internasjonale sportsbegivenheter innenfor cricket, tennis, motorsport (blant annet Formel 1) og hesteveddeløp. Flere internasjonale levekårsundersøkelser rangerer Melbourne blant verdens beste byer å bo og leve i.

Bybeskrivelse 

Byens sentrum med parlamentet, regjeringsbygninger og det viktigste forretningsstrøket ligger på nordsiden av Yarra og er anlagt i typisk australsk rutenettmønster. Selve Melbourne bykommune er ganske liten, men de tallrike forstedene brer seg over vide områder. Mange parkanlegg finnes i det tettbygde området.

Historie 

Melbourne ble grunnlagt i 1835 og oppkalt etter Storbritannias daværende statsminister, William Lamb Melbourne. Før grunnleggelsen av Melbourne hadde området vært befolket av aboriginere i over 40 000 år. I 1851 ble Melbourne hovedstad i den britiske kolonien Victoria, og da Australia ble organisert som en forbundsstat i 1901 fikk Melbourne funksjonen som Australias hovedstad fram til 1927.

Parlamentsmøtene ble holdt i Royal Exhibition Building, hvor det ble holdt store internasjonale utstillinger i 1880 og 1888, og som sammen med de omkringliggende Carlton Gardens står på UNESCOs verdensarvliste. Byen var sentrum for gullrushet i 1850-årene. Melbourne var arrangør av olympiske sommerleker i 1956. I 1990-årene ble en rekke offentlige storstilte byggeprosjekter gjennomført, blant annet nytt Melbourne Museum (et av den sørlige halvkules største museer) og Melbourne Exhibition and Convention Centre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg