Melbourne - i Australia

Melbourne sentrumskart

Av /Store norske leksikon ※.

Melbourne i Australia. Nyere forretningsbebyggelse ved elven Yarra. Den vakre broen i forgrunnen er Prince’s Bridge. Helt til venstre sees skyskraperen World Trade Centre og helt til høyre kuppelen på St. Paul’s Cathedral. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Flinders Street Station er Australias eldste jernbanebygning (1910). I forgrunnen sees en av byens karakteristiske trikker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Utsikt over byen og en av byens mange parker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Melbourne, by i Australia, hovedstad i delstaten Victoria, beliggende ved Yarras utløp i Port Phillip Bay. Melbourne er Australias nest største by; storbyområdet har 4 203 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Folketallet er raskt voksende og inkluderer blant annet store grupper asiater, grekere og italienere.

Faktaboks

uttale:
mˈelbən

Kultur og næringsliv

Melbourne er en viktig havneby med import av oljeprodukter, papir, fosfater og biler, og eksport av blant annet ull, mel, kjøttvarer, meieriprodukter og grønnsaker. Den har internasjonal lufthavn (Tullamarine), gode vei- og jernbaneforbindelser og et godt utbygd offentlig transportsystem inklusive et av verdens største sporveisnett. Byen er et betydelig finanssenter og er fremdeles landets viktigste ullmarked. Industrien er stor og mangesidig, med produksjon av blant annet biler (Ford og Toyota) og bilmotorer, fly, tekstiler, kjemikalier, elektriske og elektroniske artikler. Ved Western Port sør for byen ligger store oljeraffinerier. Byen har tre universiteter (det eldste fra 1855) og teknisk høyskole, katolsk og anglikansk erkebispesete. Melbourne har en betydelig film- og TV-produksjon, er sete for Australian Ballet, base for en stor del av Australias musikkindustri og er kjent for sin billedkunst. Byen er også senter for store årlige internasjonale sportsbegivenheter innenfor cricket, tennis, motorsport (blant annet Formel 1) og hesteveddeløp. Flere internasjonale levekårsundersøkelser rangerer Melbourne blant verdens beste byer å bo og leve i.

Bybeskrivelse 

Byens sentrum med parlamentet, regjeringsbygninger og det viktigste forretningsstrøket ligger på nordsiden av Yarra og er anlagt i typisk australsk rutenettmønster. Selve Melbourne bykommune er ganske liten, men de tallrike forstedene brer seg over vide områder. Mange parkanlegg finnes i det tettbygde området.

Historie 

Melbourne ble grunnlagt i 1835. Byen ble hovedstad i Victoria i 1851 og i Australia fra 1901 til 1927. Parlamentsmøtene ble holdt i Royal Exhibition Building, hvor det ble holdt store internasjonale utstillinger 1880 og 1888, og som sammen med de omkringliggende Carlton Gardens står på UNESCOs verdensarvliste. Byen var sentrum for gullrushet i 1850-årene. Melbourne var arrangør av olympiske sommerleker 1956. I 1990-årene ble en rekke offentlige storstilte byggeprosjekter gjennomført, blant annet nytt Melbourne Museum (et av den sørlige halvkules største museer) og Melbourne Exhibition and Convention Centre.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg