Matilda, egentlig Infantry Tank, Mk II, Matilda II (A12), britisk stridsvogn brukt under den andre verdenskrig.

De første Matilda stridsvognene ble levert til den britiske hæren i slutten av 1939, og ble første gang brukt i kamp i Frankrike i 1940. Matilda ble i utstrakt grad brukt under kampene i Nord-Afrika, hvor den i begynnelsen utmerket seg ved sin tykke bepansring. Men ved midten av 1942 var den allerede i ferd med å bli utdatert. I alt ble 2987 Matilda stridsvogner produsert. Matilda ble og brukt av Sovjetunionen og Australia under den andre verdenskrig.

Navnet Matilda var blitt brukt på en tidligere stridsvogn, derfor ble Matilda til begynne med kalt Matilda II eller Matilda Senior. Men etter at den første ble tatt ut av bruk, ble Matilda vanlig.

Det ble produsert en rekke forskjellige militære kjøretøy basert på Matilda. Av de mest kjente er mineryddervognene Baron og Scorpion.

Matilda var utrustet med en topunds kanon og én mitraljøse. Noen ble utrustet med en 3" haubitser som hovedbestykning for nærstøtte. De første variantene var utstyrt med to AEC dieselmotorer med en ytelse på 87 hk hver, disse ble fra varianten Matilda III erstattet med to Leyland dieselmotorer med en ytelse på 95 hk hver. Matilda hadde et mannskap på fire og veide omkring 27 tonn. Lengde 5,61 m, toppfart 24 km/t, rekkevidde 257,5 km.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.