Matildas segl, ca. 1167.

av Otto Posse (1847-1921). Falt i det fri (Public domain)

Matilda av England, også kalt keiserinne Matilda, var datter av og tronarving etter Henrik 1 av England. Matilda og Vilhelm Adelin var de eneste ektefødte barna av Henrik 1 som levde til voksen alder, men da Vilhelm omkom på sjøen i 1120, ble Matilda enearving.

Som barn ble Matilda gift med keiser Henrik 5 av Det tysk-romerske riket og ble dermed keiserinne. Etter elleve års ekteskap døde Henrik. Paret hadde ingen kjente barn. Matilda giftet seg på nytt med grev Geoffrey av Anjou, som hun fikk tre barn med, deriblant den framtidige engelske kongen Henrik 2.

I 1127 fikk Henrik 1 sitt hoff til å sverge troskap til Matilda som tronarving til England. Blant dem som sverget, var Stefan av Blois, som var Matildas fetter. Da Henrik døde i 1135, var Matilda i Anjou med Geoffrey og for langt unna England og Normandie til å påvirke hendelsene som utspant seg. Stefan derimot dro straks til London og ble kronet til konge bare uker etter Henriks bortgang.

Med hjelp fra halvbroren Robert av Gloucester invaderte Matilda England fra Normandie i 1139. Stefan ble slått og tatt til fange i slaget ved Lincoln i 1141, og Matilda planla å la seg krone til dronning av England. Men da kravene om lavere skatt fra Londons innbyggere ikke ble møtt, gjorde de opprør mot Matilda, som måtte trekke seg tilbake til Oxford. Stefan ble snart befridd og ble på nytt tatt til konge. Da Robert av Gloucester døde av naturlige årsaker i 1147, bestemte Matilda seg for å returnere til Normandie hvor sønnen Henrik ble tatt til hertug i 1148.

I 1153 dro Henrik til England og inngikk en fredsavtale med Stefan. Stefan døde i 1154, og Matildas sønn Henrik ble tatt til konge. Matilda ble værende i Normandie under Henriks regjeringstid og bidro aktivt i styringen av hertugdømmet.

  • Bartlett, Robert (2000). England Under the Norman and Angevin Kings 1075-1225. Oxford: Clarendon Press.
  • Chibnall, Marjorie (2004). Matilda (1102–1167). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, 2004 [http://www.oxforddnb.com/view/article/18338].
  • Chibnall, Marjorie (1991) The Empress Matilda, Queen Consort, Queen Mother and Lady of the English. Oxford: Blackwell.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.