Matilda av England

Faktaboks

Matilda av England

Maud, Keiserinne Matilda

Født
7. februar 1102
Død
10. november 1167
omtrentlig fødselsdato
Matildas segl, ca. 1167.
av . Falt i det fri (Public domain)
Bilde fra et manuskript fra 1400-tallet.
Matilda av England av . Falt i det fri (Public domain)

Matilda av England, også kalt keiserinne Matilda, var en engelsk tronarving og datter av kong Henrik 1 av England og dronning Matilda 2.

Matilda var den eldste av Henrik 1s to ektefødte barn som levde til voksen alder. Hennes yngre bror Vilhelm Adelin omkom etter et skipsforlis i 1120. Henrik 1 utpekte derfor Matilda til trondarving. Men etter kong Henriks død kastet en konflikt mellom Matilda og fetteren Stefan av Blois landet ut i en borgerkrig (1135–1154). Matilda ble derfor aldri kronet til dronning av England, men brukte i stedet tittelen domina anglorum (engelskmennenes frue) fra cirka 1141–1148.

Keiserinne

I 1110, da Matilda var åtte år gammel, flyttet hun til Tyskland og ble forlovet med keiser Henrik 5 av Det tysk-romerske riket. I 1114 giftet de seg, og Matilda ble dermed keiserinne i et av Europas mektigste monarkier. Tyskland var preget investiturstriden og lokale opprør mot keiser Henrik.

På tross av sin unge alder tyder bevarte dokumenter på at Matilda var en aktiv keiserinne. Hun hadde sitt eget hoff, og fulgte blant annet med Henrik på felttog til Italia i 1117. Hun var også tilstede ved inngåelsen av det kjente Worms-konkordatet i 1122. Etter elleve års ekteskap døde Henrik. Paret hadde ingen kjente barn.

Hjemkomst

Henrik 1, som var uten legetime mannlige arvinger, kalte tilsynelatende Matilda tilbake til det England i 1125. I 1126 fikk han sitt hoff til å sverge troskap til Matilda som tronarving til England. Blant dem som sverget var Matildas onkel, kong David 1 av Skottland, og Stefan av Blois, som var Matildas fetter.

I 1127 giftet Matilda giftet seg på nytt med grev Geoffrey av Anjou, som hun fikk tre barn med, deriblant den framtidige engelske kongen Henrik 2. Da Henrik 1 døde i 1135 var Matilda i Anjou med Geoffrey og for langt unna England og Normandie til å kunne påvirke hendelsene som utspant seg. Stefan derimot dro straks til London og ble kronet til konge få uker etter kong Henriks bortgang.

Borgerkrig

Etter mislykkede forhandlinger med Stefan invaderte kong David 1 England fra Skottland, til støtte for niesen. Året etter invaderte Matilda England fra Normandie og fikk støtte fra halvbroren Robert av Gloucester. Etter langvarig strid ble Stefan slått og tatt til fange i slaget ved Lincoln i 1141, og Matilda planla å la seg krone til dronning av England. Men da kravene om lavere skatt fra Londons innbyggere ikke ble møtt, gjorde de opprør mot Matilda, som måtte trekke seg tilbake til Oxford. Kort tid senere ble Stefan befridd og borgerkrigen fortsatte.

Da Robert av Gloucester døde av naturlige årsaker i 1147, bestemte Matilda seg for å returnere til Normandie hvor sønnen Henrik ble tatt til hertug i 1148. Etter dette tok Henrik en ledende rolle i borgerkrigen. I 1153 dro han til England og inngikk en fredsavtale med Stefan som utpekte Henrik til Stefans tronarving. Stefan døde året etter og Henrik ble tatt til konge som Henrik 2.

Normandie

Matilda ble værende i Normandie under Henriks regjeringstid. Hun bidro imidlertid aktivt i styringen av hertugdømmet, og befattet seg blant annet med religiøse spørsmål og forbindelser av diplomatisk karakter.

Hun døde i Rouen i 1167 og ble gravlagt samme sted.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bartlett, Robert (2000). England Under the Norman and Angevin Kings 1075-1225. Oxford: Clarendon Press.
  • Chibnall, Marjorie (2004). Matilda (1102–1167). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, 2004 [http://www.oxforddnb.com/view/article/18338].
  • Chibnall, Marjorie (1991) The Empress Matilda, Queen Consort, Queen Mother and Lady of the English. Oxford: Blackwell.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg