Faktaboks

Matilda av England

Maud, Keiserinne Matilda

Født
7. februar 1102
Død
10. november 1167
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsdato
Matilda av England
Bilde fra et manuskript fra 1400-tallet.
Matildas segl, ca. 1167.
.

Matilda av England, også kalt keiserinne Matilda, var en engelsk tronarving og datter av kong Henrik 1 av England og dronning Matilda 2.

Matilda var den eldste av Henrik 1s to ektefødte barn som levde til voksen alder. Hennes yngre bror Vilhelm Adelin omkom etter et skipsforlis i 1120. Henrik 1 utpekte derfor Matilda til tronarving. Men etter kong Henriks død kastet en konflikt mellom Matilda og fetteren Stefan av Blois landet ut i en borgerkrig (1135–1154). Matilda ble derfor aldri kronet til dronning av England, men brukte i stedet tittelen domina anglorum (engelskmennenes frue) fra cirka 1141–1148.

Keiserinne

I 1110, da Matilda var åtte år gammel, flyttet hun til Tyskland og ble forlovet med keiser Henrik 5 av Det tysk-romerske riket. I 1114 giftet de seg, og Matilda ble dermed keiserinne i et av Europas mektigste monarkier. Tyskland var preget investiturstriden og lokale opprør mot keiser Henrik.

På tross av sin unge alder tyder bevarte dokumenter på at Matilda var en aktiv keiserinne. Hun hadde sitt eget hoff, og fulgte blant annet med Henrik på felttog til Italia i 1117. Hun var også tilstede ved inngåelsen av det kjente Worms-konkordatet i 1122. Etter elleve års ekteskap døde Henrik. Paret hadde ingen kjente barn.

Hjemkomst

Henrik 1, som var uten legitime mannlige arvinger, kalte tilsynelatende Matilda tilbake til det England i 1125. I 1126 fikk han sitt hoff til å sverge troskap til Matilda som tronarving til England. Blant dem som sverget var Matildas onkel, kong David 1 av Skottland, og Stefan av Blois, som var Matildas fetter.

I 1127 giftet Matilda giftet seg på nytt med grev Geoffrey av Anjou, som hun fikk tre barn med, deriblant den framtidige engelske kongen Henrik 2. Da Henrik 1 døde i 1135 var Matilda i Anjou med Geoffrey og for langt unna England og Normandie til å kunne påvirke hendelsene som utspant seg. Stefan derimot dro straks til London og ble kronet til konge få uker etter kong Henriks bortgang.

Borgerkrig

Etter mislykkede forhandlinger med Stefan invaderte kong David 1 England fra Skottland, til støtte for niesen. Året etter invaderte Matilda England fra Normandie og fikk støtte fra halvbroren Robert av Gloucester. Etter langvarig strid ble Stefan slått og tatt til fange i slaget ved Lincoln i 1141, og Matilda planla å la seg krone til dronning av England. Men da kravene om lavere skatt fra Londons innbyggere ikke ble møtt, gjorde de opprør mot Matilda, som måtte trekke seg tilbake til Oxford. Kort tid senere ble Stefan befridd og borgerkrigen fortsatte.

Da Robert av Gloucester døde av naturlige årsaker i 1147, bestemte Matilda seg for å returnere til Normandie hvor sønnen Henrik ble tatt til hertug i 1148. Etter dette tok Henrik en ledende rolle i borgerkrigen. I 1153 dro han til England og inngikk en fredsavtale med Stefan som utpekte Henrik til Stefans tronarving. Stefan døde året etter og Henrik ble tatt til konge som Henrik 2.

Siste år og ettermæle

Matilda ble værende i Normandie under Henriks regjeringstid. Hun bidro imidlertid aktivt i styringen av hertugdømmet, og befattet seg blant annet med religiøse spørsmål og forbindelser av diplomatisk karakter. Hun døde i Rouen i 1167 og ble gravlagt samme sted.

Matildas betydning som arving til både det normanniske og angelsaksiske kongehuset ble viktig for legitimeringsgrunnlaget til sønnen Henrik 2 og hans etterkommere. Matilda brukte selv historieskrivning for å forsvare kravet sitt på den engelske tronen, blant annet gjennom å støtte arbeidet til Robert av Torigni og William av Malmesbury. Moderne forskere har også argumentert for at Geoffrey av Monmouths berømte historieverk, skrevet på slutten av 1130-tallet, bør tolkes som støtte til Matildas krav.

Flere samtidige kilder beskriver den forhenværende keiserinnen som arrogant, gjenstridig og i overkant streng. Matilda hadde sin fars lynne. Samtidens snevre kjønnsroller kan nok imidlertid forklare dette synet på keiserinnen, og er nok dessuten grunnen til at så mange av hennes støttespilere falt fra etter Henrik 1s død.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bartlett, Robert (2000). England Under the Norman and Angevin Kings 1075-1225. Oxford: Clarendon Press.
  • Chibnall, Marjorie (2004). Matilda (1102–1167). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, 2004 [http://www.oxforddnb.com/view/article/18338].
  • Chibnall, Marjorie (1991). The Empress Matilda, Queen Consort, Queen Mother and Lady of the English. Oxford: Blackwell.
  • Tolhurst, Fiona (2013). Geoffrey of Monmouth and the Translation of Female Kingship. New York, NY: Palgrave.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg