Faktaboks

Matilda av Boulogne

Matilda 3 av England, Matilda 1 av Boulogne

Født
1105, Boulogne, Frankrike
Død
3. mai 1152, Hedingham Slott, England
Levetid - kommentar
Fødselsår er omtrentlig
Matilda av Boulogne

Matilda av Boulogne var grevinne av Boulogne, i sin egen rett, og dronning av England gjennom sitt ekteskap med kong Stefan.

Matilda var datter av Grev Eustace 3 av Boulogne (død cirka 1125) og Maria av Skottland (død 1116). Hennes besteforeldre på morssiden var kong Malcolm 3 av Skottland (død 1093) og dronning Margrete av Skottland (død 1093). Sistnevnte var etterkommer etter den gammelengelske kongeslekta som stammet fra Alfred den store. Ekteskapet med Stefan bragte derfor en viss legitimitet til kongedømmet hans, ettersom parets barn ville stamme fra både Vilhelm Erobreren og de gamle angelsaksiske kongene.

Under borgerkrigen mot Stefans kusine, Matilda av England, var Matilda av Boulogne en av kongens viktigste støttespillere, og hun deltok selv aktiv i krigshandlingene. Det var Matildas hær med tropper fra Boulogne, Flandern og England som gjenerobret Dover i 1138, og hun ledet forhandlingene med David av Skottland i 1139 som førte fram til Durhamtraktaten.

Da kong Stefan ble tatt til fange i 1141 rekrutterte Matilda nye styrker, brøt beleiringen ved Winchester og tok til fange Robert av Gloucester, som var Matilda av Englands mektigste allierte. De to Matildaer ble snart enige om en fangeutveksling og Stefan ble tatt til konge på nytt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bartlett, Robert (2000). England Under the Norman and Angevin Kings 1075-1225. Oxford: Clarendon Press.
  • Chibnall, Marjorie (2004). Matilda ( c. 1103–1152). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg