Matilda av Boulogne var grevinne av Boulogne, i sin egen rett, og gjennom sitt ekteskap med kong Stefan var Matilda dronning av England. På morssiden var Matilda etterkommer av dronning Margrete av Skottland og den gammelengelske kongeslekta som stammet fra Alfred den store. Ekteskapet med Stefan bragte derfor en viss legitimitet til kongedømmet hans, ettersom kongeparets barn ville være etterkommere av både Vilhelm Erobreren, og de gamlle angelsaksiske kongene.

Under borgerkrigen mot Stefans kusine, Matilda av England, var Matilda av Boulogne en kongens viktigste støttespillere. Det var Matildas hær med tropper fra Boulogne, Flandern og England som gjenerobret Dover i 1138, og hun ledet forhandlingene med David av Skottland i 1139 som førte fram til Durhamtraktaten.

Da kong Stefan ble tatt til fange i 1141, rekrutterte Matilda nye styrker,  brøt beleiringen ved Winchester, og tok til fange Robert av Gloucester som var Matilda av Englands mektigste allierte. De to Matildaer ble snart enige om en fangeutveksling og Stefan ble tatt til konge på nytt.

  • Bartlett, Robert (2000). England Under the Norman and Angevin Kings 1075-1225. Oxford: Clarendon Press.
  • Chibnall, Marjorie (2004). Matilda (c.1103–1152). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/18337].

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.