Faktaboks

Matilda av Flandern

Matilda 1

Død
2. november 1083

Matilda av Flandern var hertuginne av Normandie og dronning av England. Hun var datter av grev Balduin 5 av Flandern (død 1067) og Adela (død 1076), datter av kong Robert 2 av Frankrike. Matilda var gift med Vilhelm Erobreren av Normandie som ble konge av England i 1066.

Ekteskap og familie

Det finnes få opplysninger om Matildas tidlige liv og barndom. Hun giftet seg med Vilhelm i Rouen i 1050 eller 1051 og til tross for ekteskapets politiske karakter, ser det ut til å ha vært lykkelig. Vilhelm hadde tilsynelatende ingen utenomekteskapelige forhold eller barn. Matilda og Vilhelm fikk åtte eller ni barn sammen. To av sønnene, Vilhelm 2 og Henrik 1 ble konger av England. Sønnen Robert ble hertug av Normandie, mens flere av døtrene gikk i kloster. Datteren Adela ble gift med grev Stefan av Blois og ble mor til kong Stefan av England.

Regent

Etter Hertug Vilhelms erobring av England i 1066 ble Matilda værende i Normandie, hvor hun fungerte som regent ved sin manns fravær. I 1068 besøkte hun England for første gang, og lot seg krone til Dronning av England i Westminster Abbey. Doomsday Book vitner om at Matilda var en Englands rikeste jordeiere, og hun disponerte betydelige midler som hun brukte på sønnene og på gaver til religiøse institusjoner. Matilda grunnla også flere religiøse institusjoner, deriblant nonneklosteret Sainte-Trinité i Caen i 1066, hvor datteren Cecilia ble abbedisse i 1113.

Matilda døde i 1083 og ble begravet i Sainte-Trinité-klosteret etter eget ønske.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg