Man (by i Elfenbenskysten)

Bilde fra Man med møbelhandel i forgrunnen og utsikt mot den karakteristiske fjelltoppen Man-tanna (Dent de Man) i bakgrunnen.

Artikkelstart

Man er en by i den vestre delen av Elfenbenskysten. Byen ligger i nærheten av grensen til Guinea og Liberia i vest, cirka 120 kilometer fra grensefjellet Mont Nimba. Befolkningen er på 220 123 innbyggere (projeksjon 2020).

Natur og klima

Man ligger ved foten av Toura-fjellene som strekker seg mot nordøst mot nasjonalparken Parc National du Mont Sangbé. Mot vest ligger Dans-fjellene.

Med beliggenhet nær fjellene har Man relativt mye nedbør, spesielt under regntiden med en topp i august da det kan falle opp mot 300 millimeter nedbør.

Befolkning

Området i og rundt Man er befolket av folkegrupper som dan (yakubu), malinke, wobe og gere, samt av folk fra nabolandene i vest og nord.

Næringsliv

Man med omland er i første rekke et jordbruksområde, men byen er også en viktig handelsby for Montagnes-regionen og for grensehandel med nabolandene. Byen er et viktig senter for plantasjedrift i omegnen, der det blant annet dyrkes kakao, kaffe, kassava (maniok), melbanan (plantain), ris og soyabønner. Man er et spesielt viktig senter for kaffeplantasjer.

Samferdsel

Man har veiforbindelse nordover mot Mali via Odienne, sørover mot havnebyen San-Pédro, vestover mot Liberia og Guinea og østover mot hovedstaden Yamoussoukro. Cirka 17 kilometer sør for byen ligger flyplassen Aéroport de Man, offisielt nyåpnet 3. september 2015 etter ombygging og modernisering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg