San-Pedro (by i Elfenbenskysten)

Oversiktsbilde over deler av San-Pédro.

Artikkelstart

San-Pedro er en by i Elfenbenskysten, beliggende ved Atlanterhavskysten ved munningen av San-Pedro elva cirka 130 kilometer fra grensen til Liberia i vest. Med omland har havnebyen en befolkning på 305 174 innbyggere (projeksjon 2020).

Byen var i første rekke en liten fiskerlandsby til 1968, da utbyggingen av havna startet. Basert på innstrømming av migrant-arbeidskraft fra både innenlands og utenlands, vokste befolkningen i løpet av få år til flere ti-tusen innbyggere, og på 1980-tallet passerte befolkningen 100 000 innbyggere.

Havna i San-Pedro ble offisielt åpnet av president Houphouët-Boigny i desember 1972. Den var lenge fokusert på eksport av tropisk tømmer, men har siden vokst til verdens største utskipningshavn for kakao. Eksport av andre råvarer inkluderer rågummi og palmeolje. Havna utgjør stadig en stor og voksende arbeidsplass med havnefunksjoner som taubåter for dokksetning av skip, kraner og gaffeltrucker for lasting og lossing, og lagerdrift.

Byen har nå fått et sammensatt næringsliv med rederier, banker og andre servicenæringer, markeder og handelsbedrifter, samt matvarebedrifter som mølle, en sementfabrikk, offentlige kontorer, skoler og helseinstitusjoner.

Det har også vært stor vekst i turistnæringen med bygging av en rekke turisthoteller i byen og i området rundt. Tilgang på hvite sandstrender på begge sider av byen, i tillegg til byens nærhet til nasjonalparken Taï bidrar til byens turisme. En betydelig andel av hotellgjestene er forretningsreisende.

San-Pedro har også en velfungerende innenriksflyplass. Som fra før byens eksplosive vekst fra 1960-tallet, er fiske fortsatt en viktig næringsvei.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg