Madras - kjernekraftverk

Madras er et indisk kjernekraftverk ved byen Kalpakkam, 80 kilometer sør for Chennai. Kraftverket består av to tungtvannsreaktorer med en samlet ytelse på 1600 MW t/410 MWe.

Faktaboks

Også kjent som

MAPS, Madras Atomic Power Station

Kraftverket er Indias første egenproduserte kjernekraftverk. Arbeidet med kraftverket startet i 1971 og ble fullført i 1981, men på grunn av mangel på tungtvann kom reaktor 1 i drift først i 1984, etterfulgt av reaktor 2 i 1985. Kraftverket inngår i et komplett kjerneanlegg som også utfører opparbeiding av brukt brensel, håndtering av radioaktivt avfall og produksjon av plutoniumbrensel for hurtige formeringsreaktorer.

Inntil 2015 har kraftverket totalt produsert 56 TWh med en gjennomsnittlig kapasitetsfaktor på 54 prosent. I 2015 var produksjonen 2,9 TWh med en kapasitetsfaktor på 80 prosent.

Driftsproblemer med kjølesystemet førte til at reaktorene de første årene måtte kjøres med redusert kapasitet (170 MWe). Først etter en renovering av kraftverket i perioden 2002–2005 kunne reaktorens fulle ytelse (205 MWe) tas i bruk. Samtidig ble levetiden til reaktorene forlenget til 2033–2036.

Brukt kjernebrensel fra kraftverket blir sendt til anlegget for opparbeiding av kjernebrensel i Tapur og bidrar med det til produksjon av plutonium for bruk i kjernevåpen og til bruk i landets program for utvikling av hurtige formeringsreaktorer. Dette kan skje fordi India har avstått fra å undertegne Ikkespredningsavtalen og dermed er unntatt IAEAs overvåkingssystem som skal sikre at anlegget bare utnyttes til fredelige formål.

På kraftverket er det også lagt til rette for et pilotanlegg som utvinner tritium fra tungtvannet som brukes som moderator i reaktoren. Tritium dannes i reaktoren når nøytroner fanges inn av deuteriumatomene i tungtvannet. Utvinningen er begrunnet med at tritium er radioaktivt, og således utgjør en helserisiko for de som arbeider i kjernekraftverket, men rutinen er likevel omstridt fordi tritium inngår som et viktig element i produksjon av fusjonsbomber og dermed utfordrer Ikkespredningsavtalen.

Anleggsområdet blir også benyttet til å bygge en prototyp av Indias nye 500 MWe hurtige formeringsreaktor, kalt PFBR (Prototyp Fast Breeder Reactor). Arbeidet startet i 2004 og ble etter flere forsinkelser fullført i 2015. Reaktoren bruker flytende natrium som kjølemiddel og etter at 1750 tonn av dette kom på plass i 2016, ventes reaktoren å bli gjort kritisk i løpet av 2020. Reaktoren er ikke underlagt IAEAs overvåkingssystem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg