Mår kraftverk er et vannkraftverk i Tinn kommune, Vestfold og Telemark fylke. Kraftverket ligger i Skiensvassdraget og utnytter fallet i elvene Mår og Gøys, som har nedbørsfelter i sørøstre del av Hardangervidda.

Fallhøyden fra inntaket i nedre Grottetjørn (1064–1054 moh.) er 823 meter, som utnyttes gjennom fem peltonturbiner. Installert effekt er 200 MW og midlere årsproduksjon 1145 GWh.

Hall for aggregater og transformatorer er utsprengt i fjell. Trappen opp gjennom den 1250 meter lange trykkrørsjakten inne i fjellet er med sine 3875 trinn en av verdens lengste tretrapper. Demningen ved utløpet av Mårvatnet ble bygd allerede i 1918 for regulering av vannføringen for kraftproduksjon i vassdraget nedenfor, blant annet i Svelgfoss og Årlifossene.

Mår kraftverk ligger ved Dal i Vestfjorddalen. Reguleringsanleggene ved Kalhovd og Strengen ble påbegynt i 1942, men arbeidet måtte avsluttes på grunn av andre verdenskrig. Stasjonen kom ikke i drift med de to første aggregatene før i 1948, de siste tre i årene 1949–1954. Tyskerne prøvde å få Mår-anlegget ferdig under krigen for levering av elektrisk energi til produksjon av krigsviktige produkter.

En 132 kV dobbel kraftlinje ble bygd fra Mår kraftstasjon for overføring av kraft til Herøya ved Porsgrunn. Ved krigens slutt overtok den norske stat de påbegynte anleggene.

Mår kraftverk eies av Statkraft AS og er et besøkskraftverk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg