Faktaboks

Ludwig Thoma
Født
21. januar 1867, Oberammergau (Bayern)
Død
26. august 1921, Tegernsee (Bayern)
Ludwig Thoma malt av Karl Klimsch (1909)
Ludwig Thoma malt av Karl Klimsch (1909)

Ludwig Thoma var en tysk forfatter. Han er mest kjent som redaktør av satiremagasinet Simplicissimus, hvor han skrev under pseudonymet Peter Schlemihl.

Biografi

Ludwig Thoma studerte jus i München og Erlangen. Etter noen år som jurist (1893-1899) begynte han i 1898 som redaktør og som forfatter for Simplicissimus (fra 1906 også medeier) i München. Her skrev han en rekke fortellinger, satirer, dikt og bildehistorier (tegneserier med politisk brodd), som tidvis provoserte både kirke og politikk. I 1906 ble han dømt til seks uker i fengsel på grunn av en antiklerikal tekst. Fra 1907 skrev han for det liberal-politiske tidsskriftet März. Under første verdenskrig var han i saniteten. I løpet av denne perioden utviklet han seg politisk i en nasjonalistisk retning, og i 1917 brøt han kontakten med både Simplicissimus og März.

Forfatterskap

Ludwig Thoma debuterte som prosaforfatter i 1895 med korte fortellinger om livet på landet og i landsbyen, dette fortsatte han med i Simplicissimus. Denne tidlige fasen av forfatterskapet kan sees i tradisjonen til bondefortellingen og hjemstavndiktningen. Senere skrev han romaner, blant annet Andreas Vöst (1906), en roman med antiklerikal tendens. Romanen Der Ruepp ble utgitt posthumt i 1922. Lausbubengeschichten (1905) og Tante Frieda (1907) er fortellinger basert på forfatterens egen barndom og oppvekst.

Thoma skrev en rekke komedier, blant annet Die Medaille (1901), Die Lokalbahn (1902) og Moral (1908). Av disse regnes Moral som en av hans beste stykker: Medlemmene i en forening for moralens fremme avsløres som alt annet enn moralens voktere. Her viser Thoma seg som en tydelig kritiker av borgerskapets skinnmoral. Komediene hans er preget av 1800-tallets konvensjonelle lystspilltradisjon, samtidig som de viser naturalismens interesse for dialektale uttrykk og språklige særegenheter.

Betydning

Ludwig Thoma var en populær og omstridt forfatter i sin egen samtid. Han ble mye oppført på tyske scener, og flere tekster ble filmatisert, blant annet Moral (1928 og 1956), Lausbubengeschichte (1964), Tante Frieda (1965) og Der Ruepp (1979). I 1967 ble det stiftet en pris i hans navn, Ludwig Thoma-prisen, men etter en debatt om forfatterens reaksjonære politiske holdning og antisemittiske ytringer ble prisutdelingene innstilt i 1990. Forfatterskapet har i dag primært litteraturhistorisk interesse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg