Faktaboks

Lucia

Lucia fra Siracusa, Sankta Lucia, Lucia den hellige

Uttale

lusˈia

Født
283, Siracusa
Død
13. desember 304, Siracusa
Levetid - kommentar
omtrentlig dødsår
Den hellige Lucia

En sen legende forteller at en ung hedning var betatt av Lucias vakre øyne. Hun rev da øynene ut og sendte dem til ham for å unnslippe hans tilnærmelser. Den unge mannen ble frelst, mens Lucia fikk enda vakrere øyne til erstatning. I kunsten blir derfor Lucia ofte avbildet med et ekstra par øyne (se bildet).

Av /Nasjonalmuseet.
St Lucias begravelse (Caravaggio, 1608)
St Lucias begravelse av Caravaggio fra 1608
Av .

Lucia er en kristen helgen, skytshelgen for hjembyen SiracusaSicilia og for jomfruer. Lucia ble en svært populær helgen veldig tidlig i kristendommens historie. Allerede på 400-tallet var dyrkelsen av henne utbredt. Festdagen er 13. desember.

I Norge feires luciadagen med lysprosesjoner i barnehager og skoler. Prosesjonen ledes av ett av barna som er kledd ut som Lucia i hvit kjole og med lyskrans på hodet. De andre barna kler seg ut som stjernegutter og terner, i hvite kjortler med hodekranser og synger luciasangen, «Sankta Lucia».

Navnet Lucia kommer av lux, det latinske ordet for lys.

Dyrkelse og historikk

Lucia

I Norge feires luciadagen med prosesjoner med lys og sang.

Lucia
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Lucia har en svært rik fortellings- og dyrkelsestradisjon. Alle fortellinger om Lucia hevder at hun døde som martyr og jomfru. Hun regnes derfor som både martyr- og jomfruhelgen.

Det regnes som sannsynlig at Lucia er en historisk person, og hun døde antagelig som følge av keiser Diokletians forfølgelse av kristne.

Fortellinger om Lucia

Det finnes mange fortellinger om Lucias fromhet og godhet. Dette er religiøse og ikke historiske fortellinger.

Lucia i «den gylne legende»

En av de viktigste fortellingene om Lucia finner vi i Den gylne legende av Jacobus av Voragine. I denne fortellingen leder Lucias tro til at hennes syke mor blir helbredet. Lucias mor har spart lenge til datterens medgift, men Lucia vil heller gi medgiften til de fattige. Da forloveden hennes oppdager det, overgir han henne til den romerske guvernøren Pascasius. Pascasius oppfordrer henne til å ofre til den romerske statens guder, men Lucia nekter og sier at «Å besøke de fattige og å komme dem til hjelp i deres nød er et offer som behager Gud».

Under diskusjonen med Pascasius truer han henne med å føre henne til et bordell for at Den hellige ånd skal forlate henne. Men Lucia svarer at dersom Pascasius lar henne bli krenket på denne måten, vil hennes jomfruelighet bare fordobles, fordi det skjer mot hennes vilje.

Pascasius sender bud på bordelleierne, som kommer for å hente Lucia. Når de forsøker å flytte henne, greier de det ikke fordi hun blir overnaturlig tung, noe fortellingen beskriver som Den hellige ånds inngripen. Pascasius forsøker å få flyttet Lucia med mange forskjellige metoder, men lykkes ikke. Til slutt blir hun stukket ned med sverd og drept.

Da keiserens menn oppdager hva Pascasius har gjort, pågriper de ham og fører ham til Roma, hvor han blir dømt til døden.

Ifølge fortellingen ble Lucia begravet på samme sted hvor hun ble drept, og det ble bygget en kirke på stedet.

Lucia river ut øynene

En sen legende forteller at en ung hedning var betatt av Lucias vakre øyne. Hun rev da øynene ut og sendte dem til ham for å unnslippe hans tilnærmelser. Den unge mannen ble frelst, mens Lucia fikk enda vakrere øyne til erstatning. I kunsten blir derfor Lucia ofte avbildet med et ekstra par øyne.

Lucia i «Den guddommelige komedie»

Lucia har en viktig rolle i Dante Alighieris berømte diktverk Den guddommelige komedie. I diktetmøter man Lucia tre ganger: i Helvete, ved inngangen til Skjærsilden og i Paradis. Dante plasserer Lucia i Paradis, altså i himmelen, på motsatt side av Adam og høyest av alle helgener etter jomfru Maria og hennes mor, Anna.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Audun Dybdahl

Det kunne ha blitt forklart hvorfor Lucia er avbildet med to øyne.

svarte Mari Paus

Hei! Godt innspill - legg gjerne til et endringsforslag med det. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

skrev Audun Dybdahl

Da er forklaringen på plass som billedtekst.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg