Luís Vaz de Camões

Faktaboks

Luís Vaz de Camões
Uttale
kamˈɔʃ
Født
1525
Død
1580
omtrentlig fødselsår

Luís Vaz de Camões

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Luís Vaz de Camões, portugisisk dikter. Han reiste som soldat til de portugisiske områdene i Asia og var først tilbake i hjemlandet i 1570 – fattig, men rik på erfaringer som sjømann, soldat og handelsmann, og med inngående kjennskap til både Afrika-kysten og til landene i Østen.

Dette kom ham til nytte i hans store heltedikt Os Lusíadas, Portugals nasjonalepos, som er en lovprisning av den portugisiske nasjon med Vasco da Gama i spissen, men som også inneholder kritikk av visse sider ved det store oppdagelses- og erobringseventyret. Verket er skrevet over den klassisk episke lest med 10 lange sanger i bunden form. I tillegg til å gi en detaljert beskrivelse av Vasco da Gamas reise til India i 1498, inneholder det også en gjennomgang av nasjonens historie fra de tidligste tider og frem til nedskrivningstidspunktet. Verket var under arbeid under alle forfatterens omflakkende og dramatiske år i Østen og ble utgitt to år etter hjemkomsten, i 1572. Det ble tilegnet den unge kong Sebastião, som også innvilget den fattige dikteren en beskjeden pensjon.

Kongens død i kampen mot maurerne i Nord-Afrika kort etter la grunnen for unionen med Spania i 1580, dikterens dødsår. De antispanske holdningene unionen skapte, og ikke minst den nasjonale begeistring som fulgte etter restaurasjonskrigene i 1640, bidrog forbigående til å skape blest om nasjonaleposet og dens forfatter. Til heder og verdighet kom det imidlertid først under romantikken. Eposet er siden kommet i en rekke utgaver og oversettelser og innehar i dag en helt sentral plass i den nasjonale litterære bevissthet.

Camões skrev også tre verk for scenen, Auto de El-Rei Seleuco, Auto de Filodemo og Auto dos Enfatriões, som er viktige eksempler på portugisisk renessansedrama. De store litterære høyder når Camões primært som lyriker. Han etterlot seg rundt 200 sonetter, hvorav svært mange kjærlighetsdikt, der et nyplatonistisk syn på kvinnen veksler med den inderligste og heftigste hengivenhet og fortvilelse overfor en høyst kjødelig motpart. Her, som i det episke verket, går boklig lærdom og fortrolighet med samtidens formelle konvensjoner hånd i hånd med dyrekjøpt praktisk erfaring i et forfatterskap som savner sin like i portugisisk litterær historie.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg