Louis François Roubiliac

Faktaboks

Louis François Roubiliac
Uttale
rubiliˈak
Født
1702, Lyon
Død
11. januar 1762, London
Roubiliac: Händel, 1737. Portrettstatue i marmor. Victoria&Albert Museum, London
av . CC BY SA 3.0

Louis-Francois Roubiliac var en fransk billedhugger som gjennom nesten hele sin kunstneriske karriere bodde og virket i England. Han studerte muligens en tid hos Balthasar Permoser i Dresden og Nicolas Coustou i Paris, før han kom til London i 1730. Roubiliac laget flere gravmonumenter, portrettstatuer i full størrelse og mange portrettbyster både i marmor og terrakotta.

Roubiliac regnes for å være senbarokkens fremste skulptør i England og blant de fremste som til alle tider har arbeidet med skulptur i England. Gjennom sine mesterlige tekniske ferdigheter og unike observasjonsevne gjenskapte han den sanne karakteren til dem han portretterte. I 1738 åpnet Roubiliac sitt eget verksted i St. Martin’s Lane, London. Han besøkte Roma i 1752 der verkene til Bernini gjorde et sterkt inntrykk.

Portretter

Roubiliacs første selvstendige oppdrag var en helfigurs marmorstatue av Händel laget i 1737. Den ble bestilt av forretningsmann og kunstsamler Jonathan Tyers til hans eksklusive fornøyelsespark Vauxhall Gardens i London. Händel sitter avslappet, iført uformelle klær og spiller på en lyre. Ved føttene hans sitter en liten naken gutt og skriver ned notene fra musikken. Roubiliac har i dette verket fanget tidens livlige og uhøytidelige atmosfære. Skulpturen er nå i Victoria & Albert Museum i London.

Roubiliac laget en rekke portretter av berømte menn for Trinity College i Cambridge. Statuen av Isac Newton (1754–55) regnes som et av hans fremste verk. Roubiliac har fremstilt den store vitenskapsmannen i helfigur med et årvåkent uttrykk, hevet blikk og lett atskilte lepper.

Han skulpturerte også flere portrettbyster i terrakotta for Chelsea porselensfabrikk. Blant de mange berømthetene han portretterte var Alexander Pope, 1738, William Hogarth, 1741 og David Garrick, cirka 1758. I det slående portrettet av vennen Hogarth har Roubiliac skapt en levende gjengivelse av Hogarth’s karakterfaste og energiske personlighet.

Gravmonumenter

Roubiliac: Gravmælet til lady Elizabeth Nightingale, 1761. Westminster Abbey, London
av . CCBY-SA 4.0

Roubiliac var en fremragende gravskulptør og laget blant annet flere gravmonumenter for Westminster Abbey. Det første var Gravmælet til Hertugen av Argyll, fra 1745–49, et av hans hovedverk, som regnes for å være et vendepunkt i utformingen av engelsk gravskulptur.

Et annet verk fra 1761 i samme kirke, og det mest kjente, er Gravmælet til Lady Elizabeth Nightingale. Lady Elisabeth blir angrepet av et skremmende skjelett mens hun sitter segneferdig og lener seg mot sin mann, Sir Joseph. Han strekker armen ut for å beskytte hustruen fra døden, men forgjeves. Verket er dramatisk iscenesatt med et følelsesladet uttrykk og er tydelig inspirert av Berninis kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg