William Hogarth

William Hogarth var en britisk maler og grafiker, den første betydelige britiske maler.

Hogarth gikk først i gullsmedlære, og besøkte deretter angivelig Sir James Thornhills malerskole. Til å begynne med arbeidet han som illustratør, blant annet av Samuel Butlers dikt Hudibras og tegnet satiriske blad for kobberstikkforlag, reklamebilder for forretninger og så videre. Han gikk så over til «konversasjonsstykker», familieinteriører, scener fra oppførelse av skuespill og lignende inntil han med maleriserien The Harlot's Progress (1731) fant sin spesielle form, «Moral Pictures».

Mønsteret for disse moraliserende bilder var, som han selv sa, de folkeoppdragende dramaer, men tidens tendensroman har nok også inspirert ham. Lignende serier som alle sammen også ble utgitt i kobberstikk, var The Rake's Progress (ca. 1735), The Marriage à la Mode (stukket 1745), Industry and Idleness, The Four Stages of Cruelty og Four Prints of an Election. Hertil kom en rekke enkeltbilder av tilsvarende karakter. Foruten noen altertavler og religiøse komposisjoner malte han også en mengde portretter, til tider i en meget fri og artistisk teknikk som for eksempel i The Shrimpgirl.

Hogarth stilte seg i opposisjon til den rådende, konvensjonelle kunstoppfatning og gav i pakt med tidens trang til teoretiske utredninger uttrykk for sine estetiske prinsipper i skriftet The Analysis of Beauty (1753), hvor han gjorde seg til talsmann for den svungne linjes sjarm med S-kurven som det grunnleggende element.

Hogarth ble hoffmaler i 1757. På britisk kunst virket han vekkende; han frigjorde den fra fremmed formspråk og la med sin skildring så vel av miljø som av mennesker, grunnlaget for en selvstendig nasjonal utvikling.

  • Bindman, David, red.: Hogarth and his times: serious comedy, 1997 (utstillingskatalog), isbn 0-7141-2614-4, Finn boken
  • Paulson, Ronald: Hogarth: his life, art, and times, 1971, 2 b., isbn 0-300-01388-4, Finn boken
  • Paulson, Ronald, red.: Hogarth's graphic works, 3rd ed., 1989, isbn 0-9514808-0-4, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.