William Hogarth

Faktaboks

William Hogarth
Uttale
hˈouga:þ
Født
1697
Død
1764
The Shrimpgirl
.

Illustrasjon fra en av hans «Moral Pictures» i kobberstikkserien En vellystings liv fra rundt 1735. Den unge mannen har plutselig arvet penger, og vi ser sakføreren i ferd med å gjøre opp boet etter den avdøde mens skredderen tar mål til nye klær. Den unge, gravide piken med ring i hånden er åpenbart en han har ført bak lyset. British Museum, London.

kobberstikk
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

William Hogarth var en britisk maler og grafiker, den første betydelige britiske maleren.

Hogarth gikk først i gullsmedlære og besøkte deretter angivelig Sir James Thornhills malerskole. Til å begynne med arbeidet han som illustratør, blant annet av Samuel Butlers dikt Hudibras, og tegnet satiriske blad for kobberstikkforlag, reklamebilder for forretninger og så videre. Han gikk så over til «konversasjonsstykker», familieinteriører, scener fra oppførelse av skuespill og lignende inntil han med maleriserien The Harlot's Progress (1731) fant sin spesielle form, «Moral Pictures».

Mønsteret for disse moraliserende bildene var, som han selv sa, de folkeoppdragende dramaer, men tidens tendensroman har nok også inspirert ham. Lignende serier som alle sammen også ble utgitt i kobberstikk, var The Rake's Progress (rundt 1735), The Marriage à la Mode (stukket 1745), Industry and Idleness, The Four Stages of Cruelty og Four Prints of an Election. Hertil kom en rekke enkeltbilder av tilsvarende karakter. Foruten noen altertavler og religiøse komposisjoner malte han også en mengde portretter, til tider i en meget fri og artistisk teknikk som for eksempel i The Shrimpgirl.

Hogarth stilte seg i opposisjon til den rådende, konvensjonelle kunstoppfatningen og gav i pakt med tidens trang til teoretiske utredninger uttrykk for sine estetiske prinsipper i skriftet The Analysis of Beauty (1753), hvor han gjorde seg til talsmann for den svungne linjes sjarm med S-kurven som det grunnleggende elementet.

Hogarth ble hoffmaler i 1757. På britisk kunst virket han vekkende; han frigjorde den fra fremmed formspråk og la med sin skildring så vel av miljø som av mennesker grunnlaget for en selvstendig nasjonal utvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bindman, David, red.: Hogarth and his times: serious comedy, 1997 (utstillingskatalog), isbn 0-7141-2614-4, Finn boken
  • Paulson, Ronald: Hogarth: his life, art, and times, 1971, 2 b., isbn 0-300-01388-4, Finn boken
  • Paulson, Ronald, red.: Hogarth's graphic works, 3rd ed., 1989, isbn 0-9514808-0-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg