Cambridge (by i Storbritannia)

Cambridge University.

Av .
Lisens: Public domain

Artikkelstart

Cambridge er en by i Storbritannia, England, og hovedstad i Cambridgeshire. Byen ligger ved elven Cam, 75 kilometer nord for London. Den hadde 141 282 innbyggere i 2018 (med forsteder 280 000 i 2016). Byen har et areal på 41 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
kˈeimbridʒ

Cambridge er en gammel markedsby og har i senere tid blitt et viktig senter for IT- og annen elektronikkindustri der mer enn ett tusen av Storbritannias høyteknologiske bedrifter holder til i området Silicon Fen.

Byen er imidlertid først og fremst kjent som universitetsby og er ved siden av Oxford den fremste i landet med en rekke berømte og vakre universitetsbygninger. Foruten de mange colleges, blant annet Christ's College, King's College, Trinity College og St. John's College, bygd i sengotisk stil, finnes det flere middelalderkirker og andre gamle bygninger.

Fitzwilliam Museum ble ferdigstilt i 1875 og rommer blant annet sjeldne malerisamlinger og blant annet egyptiske, greske og romerske antikviteter. Scott Polar Institute, grunnlagt i 1926 og oppkalt etter polarhelten Robert Falcon Scott, virker for å fremme og koordinere arktisk og antarktisk forskning. Ved Duxford lufthavn i sør ligger et stort museumskompleks som blant annet rommer flymuseum (American Air Museum) og krigsmuseum (Imperial War Museum).

Cambridge er en av Englands eldste byer. Romerne kalte den Camboritum og den fikk byrettigheter i 1207.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg