Jim Crow

Jim Crow, betegnelse på segregeringen av hvite og svarte borgere i USA, institusjonalisert og lovfestet fra tiden etter borgerkrigen fram til 1950-tallet.

Betegnelsen har sitt opphav i en populær sang, «Jump Jim Crow», framført første gang i 1828 av den omreisende hvite artisten Thomas 'Jim Crow' Rice, som gjorde seg en karriere ved å opptre svartsminket som neger på scenen. Rices suksess la grunnlaget for de såkalte minstrel shows, som under sin storhetstid fram mot borgerkrigen bidro til å sementerte det hvite Amerikas stereotypier om slavebefolkningens kultur og væremåte.

Etter borgerkrigen og den påfølgende avviklingen av slaveriet, ble det framfor alt i Sørstatene innført lover som skulle sikre en fortsatt segregering mellom hvite og 'fargede personer' i skoler og offentlige transportmidler. Disse lovene ble populært kalt Jim Crow-lover. Raseskillet ble i mange stater også gjennomført for parker, kirkegårder, teatre og restauranter. Raseskille som prinsipp i amerikansk rett ble endelig fastslått ved en høyesterettsdom (Plessy vs. Ferguson) i 1896.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg