En kafé med én inngang for hvite (til venstre) og én inngang for svarte/fargede
Jim Crow var et samfunnssystem som skilte mellom svarte og hvite.

Jim Crow er en betegnelse på segregeringen av hvite og svarte borgere i USA, institusjonalisert og lovfestet fra tiden etter borgerkrigen (1861–1865) og fram til 1950-årene.

Betegnelsen har sitt opphav i en populær sang, «Jump Jim Crow», framført første gang i 1828 av den omreisende hvite artisten Thomas «Jim Crow» Rice, som gjorde seg en karriere ved å opptre sminket som en svart person på scenen. Rices suksess la grunnlaget for de såkalte minstrel shows, som under sin storhetstid fram mot borgerkrigen bidro til å sementerte det hvite Amerikas stereotypier om slavebefolkningens kultur og væremåte.

Etter borgerkrigen og den påfølgende avviklingen av slaveriet, ble det framfor alt i Sørstatene innført lover som skulle sikre en fortsatt segregering mellom hvite og fargede personer i skoler og offentlige transportmidler. Disse lovene ble populært kalt Jim Crow-lover. Raseskillet ble i mange stater også gjennomført for parker, kirkegårder, teatre og restauranter. Raseskille som prinsipp i amerikansk rett ble endelig fastslått ved en høyesterettsdom (Plessy vs. Ferguson) i 1896.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Mats Linder

Bør vel bruke et annet ord enn «neger» i artikkelen...

svarte Ida Scott

Takk for påpekning, har bytta det ut. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg