San Antonio

The church of Mission Concepcion er den best bevarte misjonsstasjonen i Texas. Kirken er en del av San Antonio Missions nasjonalpark.

.
Lisens: CC BY 2.0

San Antonio er en by i delstaten Texas, USA, cirka 300 km vest for Houston. Byen har 1 511 946 innbyggere, og utgjør kjernen i en større byregion (metropolitan area) med 2 473 974 innbyggere (US Census, 2017). I 1970 var rundt 48 prosent av befolkningen hvite og om lag 45 prosent hispanic/latino. I dag er 63,6 prosent av befolkningen hispanic/latino og 25,5 prosent hvite, foruten 7,1 prosent afroamerikanere og 2,7 prosent asiater (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
sæn æntˈouniou

San Antonio er et viktig samferdsels- og handelssentrum med frihavn (fra 1950). Viktige næringsveier er militærvesen, helsevesen, finansielle tjenester, olje og gass og turisme. San Antonio har en av USAs største konsentrasjoner av militære flyplasser og baser, blant annet Lackland Air Force Base, Randolph Air Force Base og Fort Sam Houston. Byen har rundt 34,4 millioner besøkende hvert år; en av åtte arbeidsplasser er basert på turisme. Blant hovedattraksjonene er San Antonio Missions – misjonsstasjoner bygget av det spanske imperiet på 1700-tallet – som ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2015.

En stor del av innbyggerne er av meksikansk opprinnelse, og byen har et sterkt latinamerikansk preg. Fortsatt har byen stor innvandring fra Mexico, også ulovlig. San Antonio er sete for det katolske St. Mary's University, grunnlagt 1852, det presbyterianske Trinity University, grunnlagt 1869 og University of Texas at San Antonio, grunnlagt 1973. Katolsk erkebiskop, metodistisk biskop.

San Antonio ble grunnlagt som misjonsstasjon i 1718, og var lenge den viktigste byen i Texas. Misjonsstasjonen Alamo utenfor byen er et viktig minnesmerke for Texasrevolusjonen (1836), der forsvarerne, blant andre legendariske James Bowie og Davy Crockett, ble massakrert av den meksikanske generalen Santa Anna. Byen har vokst raskt siden 1919, da utnyttelsen av petroleumsfeltene i omegnen begynte, og etter 1940, grunnet store militære investeringer i byen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg