Ligier Richier

Faktaboks

Ligier Richier
Uttale
riʃjˈe
Født
1500, Saint-Mihiel
Død
1567, Genéve
omtrentlig fødselsår 0.0.1500
Ligier Richier: Korsfestelsen. 1523. En av tre scener fra altertavlen i kirken St. Maur, Hattonchâtel, som viser tre scener fra Jesu lidelseshistorie.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ligier Richier var en fransk billedhugger som for det meste virket i Lorraine. Hovedmaterialet i verkene hans var kalkstein som han overflatebehandlet slik at den lignet marmor. Han laget også skulpturer i tre. Stilmessig viser verkene til Richier overgangen mellom gotikk og renessanse. Han laget mange religiøse verk og gravskulpturer for kirker i Lorraine. Det er få opplysninger om Richiers tidlige liv. Han er første gang omtalt som kunstner i et dokument fra 1530. Hertugen av Lorraine så tydeligvis hans talent og ga ham mange oppdrag. Richier konverterte til protestantismen i 1560 og måtte derfor i 1564 flytte til Genève, der han bodde resten av sitt liv. Richier signerte ikke verkene sine, så mange av dem er tilskrevet ham på grunnlag av stilen. Typiske trekk ved skulpturene til Richier er den nøyaktige gjengivelsen av ansikt og draperi.

Verker

Ligier Richier: Gravmonumentet til René de Châlon (1544-1557) i kirken St. Etienne i Bar-le-Duc.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Det første kjente verket til Richier var en altertavle utført i rikt bemalt stein, datert 1523, i kirken St. Maur, Hattonchâtel, Lorraine. Altertavlen viser tre scener fra Jesu lidelseshistorie. Richier har skildret sterke følelser både gjennom gester og ansiktsuttrykk, trekk som var typisk i gotisk kunst.

Gravmonumentet til René de Châlon i kirken St. Etienne i Bar-le-Duc er det mest berømte verket som er tilskrevet Richier. Den avdøde er fremstilt stående som et skjelett der rester av muskler og hud delvis dekker knoklene og danner et slags dekorativt mønster. Han ser opp mot hjertet som han holder hardt i hånden på den løftete venstre armen. Det svært iøynefallende, nesten makabre monumentet, er laget i perioden 1544 til 1557.

I 1548 laget Richier Gravmonumentet for Philippe de Gueldre, som nå er i Musée Lorrain, Nancy. Den avdøde er iført svart nonnedrakt, og ligger utstrakt med hodet på en pute. Hendene er lagt over hverandre på magen og hun har et mildt uttrykk i ansiktet. En liten figur, en orant, sitter ved føttene hennes og holder fram en krone. Ansikt og hender er svært realistisk utført.

Gravleggelsen i kirken St. Étienne, Saint-Mihiel er blant de siste kjente verkene hans. Richier begynte i 1554 og arbeidet pågikk i ti år før det ble ferdig i 1564 med hjelp av assistenter. Verket består av tretten skulpturer i helfigur og er det største han laget. Personene som omgir den døde Kristus er kledt i flagrende gevanter med mange utsøkte detaljer. Richier har på mesterlig vis også her gitt ansiktene et sterkt følelsesmessig uttrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg