Nancy (by i Frankrike)

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Nancy, by i Frankrike, i regionen Grand Est, hovedstad i departementet Meurthe-et-Moselle. Byen ligger ved elven Meurthe og Canal de la Marne au Rhin. 105 000 innbyggere (2012), med forsteder 434 500 innbyggere.

Faktaboks

Uttale
nãsˈi

Nancy har et variert næringsliv; viktigste industri er verkstedindustrien (jern- og metallvare-, elektroteknisk og maskinindustri). Ellers bl.a. konfeksjons- og skoindustri og kjemisk industri (bl.a. produksjon av legemidler).

Universitet fra 1572, flere høyskoler, bl.a. for tekniske og skogbruksfag. Betydelige forskningsinstitusjoner og museer, bl.a. Lorraines historiske museum; ellers kunstmuseer og naturvitenskapelige samlinger. Mange gamle, vakre og interessante bygninger, som kirken Église des Cordeliers (1400-tallet) med gravene til hertugene av Lorraine, det tidligere hertugpalass (1300–1500-tallet), rådhuset og katedralen samt plassene Place Stanislas og Place de la Carrière med sine rokokko-bygninger.

Historikk

Nancy oppstod omkring et slott og ble på 1100-tallet hovedstad for hertugene av Lorraine. Ved Nancy ble Karl den dristige drept 1477 i kamp mot sveitserne og René II av Lorraine. Franskmennene okkuperte stadig festningen og byen, og etter Stanislaw Leszczyńskis (eks-konge av Polen og svigerfar til Ludvig 15) residenstid 1736–66, da Nancy hadde sin storhetstid, ble den innlemmet i Frankrike.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg