verdipapirfond

Artikkelstart

Verdipapirfond, virksomhet som mottar kapitalinnskudd fra en ubestemt krets av personer og som plasserer de mottatte beløp i verdipapirer.

Verdipapirfondene kan inndeles i følgende typer: Aksjefond, obligasjonsfond, pengemarkedsfond og kombinasjonsfond.

Virksomheten i verdipapirfondene er regulert ved Verdipapirfondloven. Et verdipapirfond skal ha et forvaltningsselskap som forretningsfører.

Fondssparing

Ved å kjøpe andeler i et verdipapirfond kan man spre sine midler på mange forskjellige verdipapirer og derved redusere risikoen sammenlignet med plassering i ett enkelt verdipapir.

Det er imidlertid større usikkerhet knyttet til plasseringer i verdipapirfond enn til bankinnskudd. På den annen side vil plasseringer i verdipapirfond vanligvis gi en høyere forventet avkastning enn tradisjonelle bankinnskudd.

På 1990- og 2000-tallet har det funnet sted en kraftig økning både i antall verdipapirfond i Norge og i fondenes forvaltningskapital. I september 2006 kom forvaltningskapitalen for første gang over 300 milliarder kroner. I 2018 var forvaltningskapitalen 1 130 milliarder, eller rundt 13 prosent av oljefondets verdi, fordelt på 1 412 fond og 22 forvaltere.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg