Verdipapirfond, virksomhet som mottar kapitalinnskudd fra en ubestemt krets av personer og som plasserer de mottatte beløp i verdipapirer.

Verdipapirfondene kan inndeles i følgende typer: Aksjefondobligasjonsfondpengemarkedsfond og kombinasjonsfond.

Virksomheten i verdipapirfondene er regulert ved Verdipapirfondloven. Et verdipapirfond skal ha et forvaltningsselskap som forretningsfører.

Ved utgangen av 2007 var det i Norge 23 forvaltningsselskaper som totalt forvaltet 415 verdipapirfond. I tillegg tilbyr en rekke utenlandske forvaltningsselskaper verdipapirfond i Norge.

Ved å kjøpe andeler i et verdipapirfond kan man spre sine midler på mange forskjellige verdipapirer og derved redusere risikoen sammenlignet med plassering i ett enkelt verdipapir.

Det er imidlertid større usikkerhet knyttet til plasseringer i verdipapirfond enn til bankinnskudd. På den annen side vil plasseringer i verdipapirfond vanligvis gi en høyere forventet avkastning enn tradisjonelle bankinnskudd.

På 1990- og 2000-tallet har det funnet sted en kraftig økning både i antall verdipapirfond i Norge og i fondenes forvaltningskapital. I september 2006 kom forvaltningskapitalen for første gang over 300 milliarder kr. Det er først og fremst plasseringene i aksjefond som har økt i verdi, og en betydelig del av økningen skyldes høyere aksjekurser.

Ved utgangen av andre kvartal 2006 var 54 % av forvaltningskapitalen investert i aksjefond, 15 % i obligasjonsfond, 26 % i pengemarkedsfond og 4 % i kombinasjonsfond.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.