Verdipapirfond, virksomhet som mottar kapitalinnskudd fra en ubestemt krets av personer og som plasserer de mottatte beløp i verdipapirer.

Verdipapirfondene kan inndeles i følgende typer: Aksjefond, obligasjonsfond, pengemarkedsfond og kombinasjonsfond.

Virksomheten i verdipapirfondene er regulert ved Verdipapirfondloven. Et verdipapirfond skal ha et forvaltningsselskap som forretningsfører.

Ved å kjøpe andeler i et verdipapirfond kan man spre sine midler på mange forskjellige verdipapirer og derved redusere risikoen sammenlignet med plassering i ett enkelt verdipapir.

Det er imidlertid større usikkerhet knyttet til plasseringer i verdipapirfond enn til bankinnskudd. På den annen side vil plasseringer i verdipapirfond vanligvis gi en høyere forventet avkastning enn tradisjonelle bankinnskudd.

På 1990- og 2000-tallet har det funnet sted en kraftig økning både i antall verdipapirfond i Norge og i fondenes forvaltningskapital. I september 2006 kom forvaltningskapitalen for første gang over 300 milliarder kroner. I 2018 var forvaltningskapitalen 1 130 milliarder, eller rundt 13 prosent av oljefondets verdi, fordelt på 1 412 fond og 22 forvaltere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.