Verdipapirfond, virksomhet som mottar kapitalinnskudd fra en ubestemt krets av personer og som plasserer de mottatte beløp i verdipapirer.

Verdipapirfondene kan inndeles i følgende typer: Aksjefond, obligasjonsfond, pengemarkedsfond og kombinasjonsfond.

Verdipapirfond kan også deles inn i aktive og passive fond. Aktive fond vurderer for hvert selskap hvor mye som skal investeres. For passive fond, på den annen side, avgjøres investeringen av hvor mye hvert selskaps markedsverdi utgjør av den totale markedsverdien for hele markedet.

Passive fond har derfor lavere kostnader enn aktive fond, og vil derfor i gjennomsnitt gi bedre avkastning enn alle aktive fond. Det kan imidlertid ikke utelukkes at det finnes aktive fond som slår passive fond over tid. Forskning viser imidlertid at det er vanskelig å forutse prestasjonene til aktive fond, så det kan være utfordrende for forbrukere å identifisere slike vinnere på forhånd.

Virksomheten i verdipapirfondene er regulert ved Verdipapirfondloven. Et verdipapirfond skal ha et forvaltningsselskap som forretningsfører.

Fondssparing

Ved å kjøpe andeler i et verdipapirfond kan man spre sine midler på mange forskjellige verdipapirer og derved redusere risikoen sammenlignet med plassering i ett enkelt verdipapir.

Det er imidlertid større usikkerhet knyttet til plasseringer i verdipapirfond enn til bankinnskudd. På den annen side vil plasseringer i verdipapirfond vanligvis gi en høyere forventet avkastning enn tradisjonelle bankinnskudd.

På 1990- og 2000-tallet har det funnet sted en kraftig økning både i antall verdipapirfond i Norge og i fondenes forvaltningskapital. I september 2006 kom forvaltningskapitalen for første gang over 300 milliarder kroner. I 2018 var forvaltningskapitalen 1 130 milliarder, eller rundt 13 prosent av oljefondets verdi, fordelt på 1 412 fond og 22 forvaltere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg