Libyas flagg og våpen

Flagget

Ved uavhengigheten i 1951 antok den nye staten et flagg i proporsjonene 4:8 (bredde/høyde) med tre horisontale felter i rødt. svart og grønt (regnet ovenfra) i breddeforholdet 1:2:1; det svarte feltet var belagt med en hvit halvmåne og en hvit, femtakket stjerne. De tre hovedfargene er de såkalte «eldre panafrikanske farger», slik de ble definert av den afroamerikanske frigjøringspioneren Marcus Garvey i 1920-årene. Dette flagget ble også brukt av opposisjonen i Libya under revolusjonen i 2011, og etter maktovertakelsen høsten 2011 har overgangsstyret gjeninnført det som statens offisielle flagg.

Etter statskuppet mot kong Idris i 1969 brukte den nye republikken i noen år en trikolor i rødt, hvitt og svart (regnet ovenfra), fra 1972 med en gyllen hauk i det hvite feltet for å markere at Libya dette året gikk inn i en føderasjon sammen med Egypt og Syria. Da Libya brøt ut av føderasjonen i 1977, innførte oberst Gaddafi et nytt flagg, en ensfarget grønn duk (grønt er islams hellige farge) i proporsjonene 1:2. Fram til revolusjonen i 2011 var Libya det eneste land i verden som hadde et ensfarget flagg.

Riksvåpenet

Våpenet viser Salah ad-Dins ørn med brystskjold på grønn bakgrunn; fuglen står på et navnebånd med statens navn i arabisk skrift.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg