Libyas flagg og våpen

Våpenet viser Salah ad-Dins ørn.

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Libyas flagg har proporsjonene 4:8 (bredde/høyde) med tre horisontale felter i rødt, svart og grønt (regnet ovenfra) i breddeforholdet 1:2:1. Det svarte feltet er belagt med en hvit halvmåne og en hvit, femtakket stjerne. De tre hovedfargene er de såkalte «eldre panafrikanske farger», slik de ble definert av den afroamerikanske frigjøringspioneren Marcus Garvey i 1920-årene.

Flagget

Det nåværende flagget ble opprinnelig antatt ved uavhengigheten i 1951. Etter statskuppet mot kong Idris i 1969 brukte den nye republikken i noen år en trikolor i rødt, hvitt og svart (regnet ovenfra), fra 1972 med en gyllen hauk i det hvite feltet for å markere at Libya dette året gikk inn i en føderasjon sammen med Egypt og Syria. Da Libya brøt ut av føderasjonen i 1977, innførte oberst Muammar al-Gaddafi et nytt flagg, en ensfarget grønn duk (grønt er islams hellige farge) i proporsjonene 1:2. Fram til revolusjonen i 2011 var Libya det eneste landet i verden som hadde et ensfarget flagg.

Under revolusjonen og borgerkrigen i Libya i 2011 ble 1951-flagget brukt av opposisjonen, og etter at Gaddafis regime ble avskaffet høsten 2011 har overgangsstyret gjeninnført det som statens offisielle flagg.

Riksvåpenet

Våpenet viser Salah ad-Dins ørn med brystskjold på grønn bakgrunn. Fuglen står på et navnebånd med statens navn i arabisk skrift.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg