Libyas politiske system

Artikkelstart

Libya ble etter militærkuppet i 1969 en republikk. Som følge av regimeskiftet etter den flernasjonale militære intervensjonen i 2011 har Libya i realiteten opphørt å eksistere som statsdannelse, og ordinære statsfunksjoner er enten fraværende, eller funksjonerer ikke. Det er rivaliserende maktsentra i hovedstaden Tripoli og i Benghazi i øst, og det har siden 2011 vært borgerkrig i landet.

En nasjonal samlingsregjering ble etablert i 2014. Den er internasjonalt anerkjent, men har liten autoritet. Libyas fungerende statsoverhode (2020) er lederen for parlamentet (representanthuset; Majlis al-Nuwaab). Et presidentråd fungerer (2020) som regjering, ledet av en statsminister. Et nytt råd ble valgt som følge av FN-ledede forhandlinger vinteren 2021, i påvente av valg.

Forfatning og politiske styring

Etter militærkuppet i 1969 ble monarkiet avskaffet, og Libya gjort til en republikk; etter hvert til «det sosialistiske folks libyske arabiske jamahiriya». I prinsippet var dette et direkte folkestyre gjennom et system av folkekomiteer på ulike nivåer helt opp til nasjonalforsamling (folkekongressen). I praksis lå den utøvende makt hos revolusjonslederen, Muammar al-Gaddafi.

Etter at Gadaffi ble styrtet under et opprør støttet av militær intervjensjon (Operation Unified Protector) i 2011, ble det iverksatt en prosess med valg på nytt parlament og utarbeidelse av ny grunnlov. En midlertidig nasjonalforsamling ble valgt i 2012, med hovedoppgave å utforme grunnloven, som ble vedtatt i 2018.

Libya ledes formelt av en samlingsregjering som ble dannet i 2015 etter initiativ fra FN, men denne har liten makt, og utfordres – både politisk og militært – av en rivaliserende regjering i øst.

Administrativt

Administrativt har Libya vært inndelt i et varierende antall distrikt (sha'biyah); fra 2007 i 22. Den regionale strukturen har i hovedsak opphørt å funksjonere som følge av borgerkrigen i landet.

Rettsvesen

Libyas rettssystem er i realiteten ikke fungerende, som følge av borgerkrigen og oppløsningen av den sentrale statsmakten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg