Lesothos geografi

Lesotho er et fjellrikt land og ligger i sin helhet over 1000 moh. Om vinteren faller ofte snø i fjellene. Bildet viser fjellet Blue Mountain i Maluti Mountains. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Lesotho utgjør en enklave i den sørøstlige delen av Sør-Afrika. Landet er fjellrikt og ligger i sin helhet over 1000 moh.

Berggrunnen består av Karroo-sandstein med et overliggende horisontalt lag av karroo-lava. De østlige 2/3 av landet omfatter den høyeste delen av Drakensberg-randfjellene på østsiden av Det sørafrikanske platå. Høyeste fjell er Thabana Ntlenyana, 3482 moh. Mot vest er det et 60–100 km bredt platå, ca. 1700 moh., som danner en fortsettelse av det høytliggende platået i Free State (i Sør-Afrika). Elven Oranje og dens tilløp har i det vestlige forland skåret dype dalfører, og skapt et svært forrevent landskap.

Skog finnes ikke lenger i Lesotho, og jorderosjon har vært et alvorlig problem. De lavereliggende områdene har gressvegetasjon som høyere oppe erstattes av alpin vegetasjon.

Pattedyrfaunaen omfatter 50 arter. Elefant og løve forekommer, men begge er utryddelsestruede. Med 323 fuglearter registrert, er fuglefaunaen ganske rik i forhold til landets størrelse. De 120 hekkefuglene omfatter bl.a. hvitpelikan og storkefugler som stork, svartstork, afrikaskjestork og skyggefugl. Av rovfugler kan nevnes lammegribb, kappgribb og flodørn. Dessuten forekommer 41 krypdyr og 6 amfibier.

Klima

Lesotho ligger i det subtropiske sommerregnsområde, hvor nedbøren faller i forbindelse med sørøstpassaten. Nedbøren, som ofte kommer som kraftige tordenbyger, er de fleste steder 500–750 mm i året, men enkelte fjellstrøk får opptil 1900 mm. På grunn av høyden over havet er temperaturene relativt lave, og om vinteren forekommer både frost og snøfall. Middeltemperatur i hovedstaden Maseru (1570 moh.) er 21 °C i varmeste måned (des.–feb.) og 8 °C i kaldeste måned (juni–juli).

Detaljert klimainformasjon om Lesotho på Den meteorologiske verdensorganisasjonens hjemmesider.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg