Free State

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Free State er en provins i den sentrale delen av Sør-Afrika. Den er 129 480 km2 med 2 706 800 innbyggere (2001). Hovedstaden er Bloemfontein.

Faktaboks

Uttale
fri: steit

Natur

Provinsen er en del av den indre sørafrikanske høyslette, der Drakensberg danner grensen mot KwaZulu-Natal og Lesotho. Dette bølgende platålandskapet har en gjennomsnittshøyde på 1200–1500 moh. og er høyest i øst. Enkelte flattoppede fjell, kopjes, hever seg over høysletta. Elven Vaal med bielver drenerer provinsen i nord, elven Oranje i sør.

Befolkning

Ved folketellingen i 2001 var 88 prosent av befolkningen svarte og 9 prosent hvite. 64 prosent har sotho som morsmål, 9 prosent afrikaans, 6,8 prosent xhosa og 5 prosent tswana. Omkring 70 prosent bor i urbane strøk. Den største byen er hovedstaden Bloemfontein (sotho Mangaung).

Næringsliv

Omtrent 90 prosent av arealet nyttes til jordbruk. Av dette er godt over halvparten beitemark, og provinsen er velegnet for fe- og saueavl. Free State har stor produksjon av mais og hvete.

Det er betydelig bergverksdrift. Det utvinnes blant annet store mengder diamanter og kull. Industrien er relativt svakt utviklet, men ved Sasolburg er det betydelig petrokjemisk industri.

Free State erstattet i 1994 den tidligere Oranjefristaten(Orange Free State).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg