Karroo, en flere tusen meter mektig lagrekke av kontinentale sandsteiner fra perm og trias, som dekker store områder i sørlige Afrika.

Karroo utgjør en supergruppe som har sitt typeområde i Great Karroo i Sør-Afrika. Underst ligger Dwyka-konglomeratet, som er en gammel morene, inneholder isskurte stein og ligger på isskurt underlag. Det har altså vært nedising her, antagelig i yngste karbon og eldste perm. Lignende moreneavsetninger fra samme tid i Sør-Amerika, Australia, India og Antarktis tyder på at disse områdene den gang hørte med til et felles kontinent, Gondwanaland.

Over konglomeratet finnes Ecca-gruppen med kullag og fossiler av planteslekten Glossopteris og en rekke pattedyrlignende krypdyr.

Beaufort-gruppen er en monoton sekvens av skifre med sandlinser, som ble avsatt på elvesletter. Avsetningene har rikt fossil-innhold av reptiler og noe amfibier. Reptilet therapsid synapsids er bemerkelsesverdig.

Over dette følger Stormberg-gruppen med ørkensand og lokalt noe kull. Øverst i supergruppen finnes Drakensberg og Lebombo basalt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.