Karroo-avleiringene

Karroo, en flere tusen meter mektig lagrekke av kontinentale sandsteiner fra perm og trias, som dekker store områder i sørlige Afrika.

Faktaboks

uttale:
kərˈu:-
etymologi:

etter Karroo-området i Sør-Afrika, muligens av garo; ørken

også kjent som:

Karroo supergruppe

Karroo utgjør en supergruppe som har sitt typeområde i Great Karroo i Sør-Afrika. Underst ligger Dwyka-konglomeratet, som er en gammel morene, inneholder isskurte stein og ligger på isskurt underlag. Det har altså vært nedising her, antagelig i yngste karbon og eldste perm. Lignende moreneavsetninger fra samme tid i Sør-Amerika, Australia, India og Antarktis tyder på at disse områdene den gang hørte med til et felles kontinent, Gondwanaland.

Over konglomeratet finnes Ecca-gruppen med kullag og fossiler av planteslekten Glossopteris og en rekke pattedyrlignende krypdyr.

Beaufort-gruppen er en monoton sekvens av skifre med sandlinser, som ble avsatt på elvesletter. Avsetningene har rikt fossil-innhold av reptiler og noe amfibier. Reptilet therapsid synapsids er bemerkelsesverdig.

Over dette følger Stormberg-gruppen med ørkensand og lokalt noe kull. Øverst i supergruppen finnes Drakensberg og Lebombo basalt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg