Karroo, en flere tusen meter mektig lagrekke av kontinentale sandsteiner fra perm og trias, som dekker store områder i sørlige Afrika.

Karroo utgjør en supergruppe som har sitt typeområde i Great Karroo i Sør-Afrika. Underst ligger Dwyka-konglomeratet, som er en gammel morene, inneholder isskurte stein og ligger på isskurt underlag. Det har altså vært nedising her, antagelig i yngste karbon og eldste perm. Lignende moreneavsetninger fra samme tid i Sør-Amerika, Australia, India og Antarktis tyder på at disse områdene den gang hørte med til et felles kontinent, Gondwanaland.

Over konglomeratet finnes Ecca-gruppen med kullag og fossiler av planteslekten Glossopteris og en rekke pattedyrlignende krypdyr.

Beaufort-gruppen er en monoton sekvens av skifre med sandlinser, som ble avsatt på elvesletter. Avsetningene har rikt fossil-innhold av reptiler og noe amfibier. Reptilet therapsid synapsids er bemerkelsesverdig.

Over dette følger Stormberg-gruppen med ørkensand og lokalt noe kull. Øverst i supergruppen finnes Drakensberg og Lebombo basalt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.