svartstork

Ciconia nigra, svartstork. Foto fra: Lesbos, Hellas

Ciconia nigra, svartstork. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Artikkelstart

Svartstork er en fugleart i storkefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Ciconia nigra engelsk: black stork

Beskrivelse

Svartstorken er på størrelse med arten stork, 90–105 cm, men er svart bortsett fra buken, som er hvit, og nebb og bein som er røde. Den har også et rødt parti rundt øynene.

Næring

Svartstorken spiser fisk, amfibier, insekter, bløtdyr, krabber og annet den måtte finne i vann.

Utbredelse og forekomst

I motsetning til den hvite storken er den svarte storken sky og holder seg unna mennesker. Den foretrekker fuktige skogsområder, helst gammel barblandingsskog gjennomskåret av elver og med innslag av myrkratt eller myrer.

Svartstork forekommer spredt fra Spania og Portugal og østover gjennom Asia til Stillehavet. Den hekket i Sør-Sverige og Danmark fram til begynnelsen av 1950-årene. Arten er sett noen få ganger i Sør-Norge på 1800-tallet og 34 ganger i perioden 1966–2018, i følge nettportalen Artsobservasjoner. Den globale bestanden teller 24 000–44 000 individer. I Europa hekker mellom 10 000 og 14 000 par.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg