Faktaboks

Kurilergropen
Uttale
kurˈilergropen

Kurilergropen er en renne i nordvestlige del av Stillehavet, utenfor sørøstkysten av Kurilene. Gropen er omlag 2 900 kilometer lang, og største dyp er målt til 10 542 meter.

Kurilergropen er starten på en rekke forsenkninger i Stillehavet, som strekker seg fra Kurilergropen i nord til Japangropen, Boningropen og Marianegropen i sør. Denne rekken av forsenkninger markerer konvergens- og kollisjonsområdene mellom Stillehavsplaten og litosfæreplatene mot vest.

Kurilergropen befinner seg i en subduksjonssone, og det er registrert flere jordskjelv i området. Det sterkeste skjelvet fant sted 4. november 1952, og var av styrke 9 på Richters skala.

I 2018 ble en stor amfipode, Rhachotropis saskia, oppdaget i Kurilergropen. Med denne er det totalt åtte dyphavsarter som har blitt oppdaget og beskrevet fra dette området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg