Kristiansholm.
Kristiansholm festning fotografert mot øst en dag i mai.
Kristiansholm.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Kristiansholm.
Donjonen sett mot nord. Festningsporten skimtes til venstre i bildet.
Kristiansholm.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kristiansholm festning er et tidligere befestningsanlegg i Kristiansand bygget i årene 1662–1672 til forsvar av byens østre havn. Anlegget ligger så å si midt i byen, og betegnes i dag både som festning og fort, og begge stavemåtene «Kristiansholm» og «Christiansholm» benyttes.

Faktaboks

Også kjent som

Christiansholm.

Bygningsbeskrivelse og historikk

Kristiansholm festning er en såkalt tårnfestning som ble påbegynt i 1667 og ferdigstilt i 1672. Den ligger på en holme omgitt av en tenaljert mur som følger den lille øyas ytterste kant mot sjøen. Selve tårnet, eller donjonen, består egentlig av to tårn, det ene utenpå det andre. Det ytre tårnet, kanontårnet «Kongens batteri», har 5 meter tykke vegger og en diameter på 35 meter. Det indre tårnet, kruttårnet, har 1,25 meter tykke vegger. Opprinnelig hadde donjonen en plattform øverst med et batteri for 12 tolvpundskanoner. En innvendig steintrapp fører opp til Kongens batteri.

Det indre tårnet er 6 meter høyere enn det ytre og hadde opprinnelig en løkformet takkuppel. Tårnet rommet brønn, kruttkammer, offisersrom, vaktrom og et åpent loft. På 1800-tallet fikk donjonen et paraplyformet fredstak, det vil si en lett konstruksjon til beskyttelse av utstyr når utstyret ikke er i bruk, som dekket både det indre tårnet og Kongens batteri. I dag har donjonen et tilsvarende paraplyformet tretak tekket med tegl. Dette taket er fra 1972 og tegnet av byarkitekt Alf Erikstad.

Særlig i kystforsvaret var donjonen (kanontårnet) en vel ansett befestningskonstruksjon, også i Norge. Kristiansholm er en av noen få bevarte tårnfestninger her i landet, ved siden av for eksempel Citadellet i Stavern, Isegran i Fredrikstad og Munkholmen og Kristiansten festning i Trondheim.

Under den store bybrannen i Kristiansand i 1892 fikk Kristiansholm store skader som følge av eksplosjoner og sterk varme. Festningen ble restaurert på tidlig på 1930-tallet og fikk som nevnt nytt tak i 1972.

Øvrige bygninger

Lavetthuset.
Lavetthuset, senere brukt som hus for straffarbeidere, er i dag toaletter. Det ligger helt vest i anlegget, rett ved festningsporten som sees til høyre i bildet.
Lavetthuset.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Innenfor festningsmurene ligger det også en halvannen etasjes bygning som først var i bruk som lavetthus, senere som hus for straffarbeidere (derav tilnavnet «Slavebrakka»), og i dag til toaletter. I tillegg finnes det et lite bygg i tilknytning til festningsmuren på Nordre batteri, som muligens har vært brukt som latrine.

Anlegget i dag

Kanoner mot sjøen. Bak til venstre i bildet skimtes Odderøya.
.

Kristiansholm ble offisielt nedlagt som forsvarsanlegg i 1872. Det tidligere Kongens batteri er senere tatt i bruk til servering, konserter og andre kulturelle aktiviteter, og anlegget er ellers en mye besøkt turistattraksjon i Kristiansand. Eier er Kristiansand kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg