Jean Monnet

Faktaboks

Jean Monnet
Uttale
månˈɛ
Født
9. november 1888, Cognac, Frankrike
Død
16. mars 1979, Houjarray, Frankrike
Den tyske kansleren Konrad Adenauer (h) og franske gjenreisnings- og planleggingsminister Jean Monnet (v) snakker om uavklarte spørsmål i Schuman-erklæringen i Palais Schaumburg 5. april i 1951. Schuman-planen tok sikte på å legge den franske og tyske kull- og stålindustri under en felles overnasjonal myndighet, og førte til opprettelsen av Det europeiske kull- og stålfellesskap. Foto: dpa/Scanpix.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Jean Monnet var en fransk økonom og diplomat som er mest kjent som arkitekten bak Schuman-planen, som la grunnlaget for Det europeiske kull- og stålfellesskapet og dermed for Den europeiske union (EU).

Bakgrunn

Jean Monnet fikk internasjonal handelserfaring gjennom sitt arbeid for familiens cognachus, og han spilte en stor rolle i organiseringen av de allierte forsyninger under første verdenskrig. Han var visegeneralsekretær i Folkeforbundet 1919–1926 og deretter internasjonal økonomisk rådgiver i Europa, USA og Kina.

Andre verdenskrig

I 1939 ble han leder for den britisk-franske samarbeidskomité, som koordinerte landenes krigsinnsats, og fra 1940 drev han et aktivt diplomati i USA for å øke landets opprustning. Han ledet 1946 utarbeidelsen av Monnet-planen, en fireårsplan for gjenreising av Frankrikes økonomiske liv.

Schuman-planen

Monnet var en ivrig pådriver for vesteuropeisk integrasjon etter andre verdenskrig. Han var sentral i utarbeidelsen av Schuman-planen, som fikk navn etter Frankrikes utenriksminister og tidligere statsminister Robert Schuman, og som førte til opprettelsen av Kull- og stålfellesskapet. Monnet anses derfor som en av arkitektene bak Den europeiske union. Fra fellesskapets opprettelse i 1952 til 1955 var han den første presidenten for Den høye myndighet, forløperen til dagens Europakommisjon.

I 1955 utga Monnet Les États Unis d'Europe ont commencé og i 1976 memoarene Mémoires.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg