Faktaboks

Jean Monnet
Uttale
månˈɛ
Født
9. november 1888, Cognac, Frankrike
Død
16. mars 1979, Houjarray, Frankrike
Den tyske kansleren Konrad Adenauer (h) og franske gjenreisnings- og planleggingsminister Jean Monnet (v) snakker om uavklarte spørsmål i Schuman-erklæringen i Palais Schaumburg 5. april i 1951. Schuman-planen tok sikte på å legge den franske og tyske kull- og stålindustri under en felles overnasjonal myndighet, og førte til opprettelsen av Det europeiske kull- og stålfellesskap. Foto: dpa/Scanpix.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Jean Monnet var en fransk økonom og diplomat som er mest kjent som arkitekten bak Schuman-planen, som la grunnlaget for Det europeiske kull- og stålfellesskapet og dermed for Den europeiske union (EU).

Bakgrunn

Jean Monnet fikk internasjonal handelserfaring gjennom sitt arbeid for familiens cognachus, og han spilte en stor rolle i organiseringen av de allierte forsyninger under første verdenskrig. Han var visegeneralsekretær i Folkeforbundet 1919–1926 og deretter internasjonal økonomisk rådgiver i Europa, USA og Kina.

Andre verdenskrig

I 1939 ble han leder for den britisk-franske samarbeidskomité, som koordinerte landenes krigsinnsats, og fra 1940 drev han et aktivt diplomati i USA for å øke landets opprustning. Han ledet 1946 utarbeidelsen av Monnet-planen, en fireårsplan for gjenreising av Frankrikes økonomiske liv.

Schuman-planen

Monnet var en ivrig pådriver for vesteuropeisk integrasjon etter andre verdenskrig. Han var sentral i utarbeidelsen av Schuman-planen, som fikk navn etter Frankrikes utenriksminister og tidligere statsminister Robert Schuman, og som førte til opprettelsen av Kull- og stålfellesskapet. Monnet anses derfor som en av arkitektene bak Den europeiske union. Fra fellesskapets opprettelse i 1952 til 1955 var han den første presidenten for Den høye myndighet, forløperen til dagens Europakommisjon.

I 1955 utga Monnet Les États Unis d'Europe ont commencé og i 1976 memoarene Mémoires.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg