Jean Monnet var en fransk økonom og diplomat som er mest kjent som arkitekten bak Schuman-planen, som la grunnlaget for Det europeiske kull- og stålfellesskapet og dermed for Den europeiske union (EU).

Jean Monnet fikk internasjonal handelserfaring gjennom sitt arbeid for familiens cognachus, og han spilte en stor rolle i organiseringen av de allierte forsyninger under første verdenskrig. Han var visegeneralsekretær i Folkeforbundet 1919–1926 og deretter internasjonal økonomisk rådgiver i Europa, USA og Kina.

I 1939 ble han leder for den britisk-franske samarbeidskomité, som koordinerte landenes krigsinnsats, og fra 1940 drev han et aktivt diplomati i USA for å øke landets opprustning. Han ledet 1946 utarbeidelsen av Monnet-planen, en fireårsplan for gjenreising av Frankrikes økonomiske liv.

Monnet var en ivrig pådriver for vesteuropeisk integrasjon etter andre verdenskrig. Han var sentral i utarbeidelsen av Schuman-planen, som fikk navn etter Frankrikes utenriksminister og tidligere statsminister Robert Schuman, og som førte til opprettelsen av Kull- og stålfellesskapet. Monnet anses derfor som en av arkitektene bak Den europeiske union. Fra fellesskapets opprettelse i 1952 til 1955 var han den første presidenten for Den høye myndighet, forløperen til dagens Europakommisjon.

I 1955 utga Monnet Les États Unis d'Europe ont commencé og i 1976 memoarene Mémoires.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.