Kelantan

Artikkelstart

Kelantan er en delstat i Malaysia, nordøst på den malaysiske delen av Malayahalvøya. Delstaten grenser i nord mot Thailand. Kelantan har et areal på 15 100 km2 med 2 001 000 innbyggere (2018). 94 prosent av innbyggerne er malayere. Den resterende delen av befolkningen er kinesere, indere og thailendere. Hovedstad er Kota Bharu.

Faktaboks

Uttale
kelˈantan

Kelantan er muslimsk og den mest konservative av delstatene, og samtidig den fattigste malaysiske delstaten på Malayahalvøya. Delstaten består av en tettbefolket kystslette og lavlandet omkring elven Kelantan, som danner et fruktbart delta. Innlandet hever seg til over 2000 meter over havet på grensen mot delstaten Pahang i sør.

Delstatens overhode

Kelantan er et konstitusjonelt og arvelig monarki. Delstatens overhode har tittel av sultan og har sete i Kota Bharu.

Økonomi og næringsliv

Jordbruk er delstatens viktigste næringsvei, med dyrking av ris, kokosnøtter, gummi og tobakk. Skogbruket er også av stor betydning. Det drives fiske utenfor den 96 kilomenter lange kysten. Industrien er beskjeden, og er konsentrert til hovedstaden. På øyene utenfor kysten er turisme en viktig næringsgren. Det er togforbindelse med Kuala Lumpur. I Kota Bharu er det en flyplass.

Historikk

I 1499 ble Kelantan en vasallstat under sultanatet Melaka. Da portugiserne i 1511 tok kontroll over Melaka ble Kelantan delt opp, men samlet igjen i 1760. I 1835 ble Kelantan alliert med Thailand, men etter en avtale mellom Storbritannia og Thailand i 1909 kom Kelantan under britisk kontroll. I 1948 ble Kelantan en del av Malaya-føderajonen og i 1963 av Malaysia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg