Faktaboks

Også kjent som
Malakka engelsk Malacca
Uttale
melˈaka

Melaka er en delstat i Malaysia, på sørvestlige delen av den malaysiske delen av Malayahalvøya, ved Melakkastredet. Med et areal på 1664 kvadratkilometer er Melaka landets minste delstat.

Melaka har 937 500 innbyggere (2021). De tre største befolkningsgrupper er malayere (68,2 prosent), kinesere (26,0 prosent) og indere (6,2 prosent). Hovedstad er Melaka.

Delstatens overhode

Melaka er en av fire delstater som ikke har et arvelig monarki. Overhodet for delstaten har tittel av guvernør og utnevnes av kongen av Malaysia.

Økonomi og næringsliv

Tjenesteytende næringer og industri er de viktigste næringsveier, med henholdsvis 46,9 og 43,5 prosent av delstatens bruttonasjonalprodukt. Melaka er et av landets viktigste turistsentra. Elektriske og elektroniske varer produseres for eksport i en rekke industriparker som er etablert utenfor hovedstaden og ved byen Ayer Keroh, ti kilometer nord for hovedstaden. Disse industriparker er kommet i stand som et resultat av utenlandske investeringer, spesielt fra Tyskland, Japan, Singapore, Taiwan og USA. I Sungei Udang, 14 kilometer nordvest for byen Melaka, er det en importhavn for LNG. Det er tre oljeraffinerier i delstaten.

Historikk

Melaka var portugisisk i perioden fra 1511 til 1641 og nederlandsk fra 1641 til 1824, da Storbritannia tok kontroll over området. Fra 1867 ble Melaka en del av kronkolonien Straits Settlement. Etter andre verdenskrig ble Melaka forent med det det resterende av Malaya og inngikk som en delstat i Malayaføderasjonen ved dens opprettelse i 1948 og av Malaysia i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg