Kameruns geografi

Topografisk kart over Kamerun

Lisens: Wikimedia Commons

Kamerun strekker seg fra Guineabukta i sør til Tsjadsjøen i nord. Kystlinjen langs Guineabukta er ca. 300 km lang. Innenfor den 15–25 km brede kystsletta ligger et oppbrutt platålandskap, 300–400 moh. Platået hever seg mot nord opp til 1000–2500 moh, med Adamaouaplatået som høyeste del. Nord for platålandskapet heller terrenget ned mot Tsjadsjøen.

Ulike områder

Kamerun kan grovt sett deles i fire ulike naturgeografiske områder:

  1. Den sørlige og sørøstlige delen er preget av tropisk regnskog.
  2. Den sørvestlige delen mot grensen til det sørøstlige Nigeria i vest er preget av høyland og fjell – inklusive en vulkansk fjellkjede.
  3. Den midtre delen ar preget av et høylandsplatå – Adamaouaplatået.
  4. Den nordlige delen består for det meste av tørt lavtliggende savanne landskap med unntak av moderat høye fjell mot grensen til det nordøstre Nigeria i vest. I nordøst heller landskapet ned mot Tsjadsjøen.

Kamerun omtales ofte som et Afrika i miniatyr fordi det er så stor variasjonen i landets landskaper. Av vegetasjon har landet alt fra frodig regnskog i sør, via gresskledd savannelandskap til tørt ørkennært landskap i nord. Innimellom finnes alt fra lavland til høyland med fjell og sletter, med spredte sjøer og med større og mindre elver.

Klima

Klimaet er typisk tropisk. I sør, og spesielt langs kysten, er det varmt med høy luftfuktighet. Her blir stekende sol ofte avbrutt av regnbyger og tropiske stormer. I regnskogen i sør og sørøst er klimaet noe mere stabilt, men fortsatt med tropisk varme til tross for skygge fra trærne. I høylandet i den sørøstre delen av landet er klimaet noe mildere, med nok regn til å holde liv i vegetasjon, jordbruk og plantasjer. På Adamaouaplatået i den midtre delen av landet er klimaet hovedsakelig varmt og tørt, mens den nordlige delen bare blir varmere og tørrere jo lenger nord man kommer.

Samfunnsgeografi

De ulike landskapene har gitt opphav til forskjellige måter å livnære seg på, med utveksling av varer og tjenester imellom disse. Kysten er preget av fiske, handel og sjøfart. Lavlandet innenfor kysten har blitt utnyttet til utbredt plantasjedrift. Regnskogen har gitt mulighet for fangst og skogbruk, og fjellområdene til dyrking av kaffe og kakao og til utvinning av mineraler og metaller.

Sentralt i landet ligger hovedstaden Yaoundé med alt som hører med av offentlig administrasjon og handel og servicenæringer. Lenger nord er kvegdrift, saue- og gjeite-hold utpreget. Og overalt der det finnes næringsrik jord har jordbruk blitt etablert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg