Kamerun ligger i det tropiske klimabeltet. I sør er klimaet monotont, med små variasjoner i temperatur og konstant høy fuktighet. I havnebyen Douala er middeltemperaturen for kaldeste måned 25 °C og for varmeste måned 27 °C.

Den sørlige delen av landet har mest regn. Her blir varme og fuktige kystvinder fra sør tvunget opp i høyere luftlag mot fjellplatået rundt Kamerunfjellet. Dermed blir den fuktige luften nedkjølt, og fuktigheten blir kondensert fra gass- til væskeform og faller ned som regn. Ved foten av Kamerunfjellet ligger stedet Debundscha som er det nest mest regnrike stedet i verden med en årlig nedbør på cirka 10 000 millimeter. Til sammenlikning har havnebyen Douala en årlig nedbør på 4100 millimeter.

Det nest mest nedbørrike området i Kamerun er fjellområdet i vest. Deretter følger regnskogsområdet i sørøst. Nedbøren ved kysten og i sør faller i perioden april–november. Den sørlige og sentrale delen av platålandskapet har to regntider; mai–juni og oktober–november.

Nord for Adamaouaplatået faller den årlige nedbørsmengden jo lenger nord man kommer, og det er større årlige variasjoner i temperaturen. Vinteren har karakter av tørketid. Nedbøren, som især faller i forbindelse med passeringen av den intertropiske konvergenssone (juni–september), avtar fra omkring 1750 millimeter i året i de midtre delene av landet til 750 millimeter helt i nord.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg