Klima i Kamerun

Kamerun ligger i det tropiske klimabeltet. I sør er klimaet monotont, med små variasjoner i temperatur og konstant høy fuktighet. I havnebyen Douala er middeltemperaturen for kaldeste måned 25 °C og for varmeste måned 27 °C.

Den sørlige delen av landet har mest regn. Fuktige sørvestlige vinder gir store nedbørmengder med mest regn i kystnære områder i sørvest. Her blir varme og fuktige kystvinder fra sør tvunget opp i høyere luftlag mot fjellplatået rundt Kamerunfjellet. Dermed blir den fuktige luften nedkjølt, og fuktigheten kondensert fra gass- til væskeform og faller ned som regn. Ved foten av Kamerunfjellet ligger stedet Debundscha som er det nest mest regnrike stedet i verden med en årlig nedbør på ca. 10 000 mm. Til sammenlikning har havnebyen Douala en årlig nedbør på 4 100 mm.

Det nest mest nedbørrike området i Kamerun er fjellområdet i vest. Deretter følger regnskogsområdet i sørøst. Nedbøren ved kysten og i sør faller i perioden april–november. Den sørlige og sentrale delen av platålandskapet har to regntider, mai–juni og oktober–november.

Nord for Adamaouaplatået faller den årlige nedbørsmengden jo lenger nord man kommer, og det er større årlige variasjoner i temperaturen. Vinteren har karakter av tørketid. Nedbøren, som især faller i forbindelse med passeringen av den intertropiske konvergenssone (juni–september), avtar fra omkring 1 750 mm i året i de midtre deler av landet til 750 mm helt i nord.

Les mer om Kameruns geografi, Planteliv i Kamerun og Dyreliv i Kamerun.

Detaljert klimainformasjon om Kamerun på Den meteorologiske verdensorganisasjonens hjemmesider.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg