Klima i Kamerun

Artikkelstart

Kamerun ligger i det tropiske klimabeltet. I sør er klimaet monotont, med små variasjoner i temperatur og konstant høy fuktighet. I havnebyen Douala er middeltemperaturen for kaldeste måned 25 °C og for varmeste måned 27 °C.

Den sørlige delen av landet har mest regn. Her blir varme og fuktige kystvinder fra sør tvunget opp i høyere luftlag mot fjellplatået rundt Kamerunfjellet. Dermed blir den fuktige luften nedkjølt, og fuktigheten kondensert fra gass- til væskeform og faller ned som regn. Ved foten av Kamerunfjellet ligger stedet Debundscha som er det nest mest regnrike stedet i verden med en årlig nedbør på cirka 10 000 millimeter. Til sammenlikning har havnebyen Douala en årlig nedbør på 4100 millimeter.

Det nest mest nedbørrike området i Kamerun er fjellområdet i vest. Deretter følger regnskogsområdet i sørøst. Nedbøren ved kysten og i sør faller i perioden april–november. Den sørlige og sentrale delen av platålandskapet har to regntider; mai–juni og oktober–november.

Nord for Adamaouaplatået faller den årlige nedbørsmengden jo lenger nord man kommer, og det er større årlige variasjoner i temperaturen. Vinteren har karakter av tørketid. Nedbøren, som især faller i forbindelse med passeringen av den intertropiske konvergenssone (juni–september), avtar fra omkring 1750 millimeter i året i de midtre deler av landet til 750 millimeter helt i nord.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg