Faktaboks

Douala

Duala

Kamerunstadt (1884–1907)

Etymologi

navn etter bantufolket duala/douala

Uttale
douˈala
Douala
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Bilde fra deler av havna i Douala
marked i Douala
Markedshandel i Douala, Kamerun

Douala er en havneby i Kamerun, ved munningen av elva Wouri, omkring 20 kilometer fra Guineabukta. Byen har en befolkning på rundt 2,85 millioner innbyggere (anslag fra 2020).

Douala er landets største by og økonomiske senter. Byen er et vei- og jernbaneknutepunkt, med en 1 800 meter lang bro over Wouri. Det er en internasjonal lufthavn utenfor byen. Havnen har til sammen over 2,5 kilometer kai og håndterer mesteparten av landets utenrikshandel, inklusive kontainertransport. Det utføres kakao, kaffe, palmeprodukter, bananer, tropisk tømmer med mer. Douala har allsidig industri, blant annet tekstil-, næringsmiddel- og treforedlingsindustri, samt produksjon av øl, leskedrikker og aluminiumsprodukter. Byen har universitet og flere fagskoler.

Historie

Douala ble tysk i 1884 under navnet Kamerunstadt. Byen var i 1901–1916 hovedstad i Tysk Kamerun, og i 1940–1946 i Fransk Kamerun.

Navnet Douala, som ble tatt i bruk fra 1907, er etter bantufolket duala/douala som opprinnelig holdt til her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg