Yaounde
Yaounde fotografert i 2019.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Yaounde
Trafikkert gate i Yaounde. Foto fra 2015.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Yaoundé er hovedstad i Kamerun. Byen ligger rundt 730 meter over havet og er knyttet til havnebyen Douala 200 kilometer lenger vest og til Ngaoundéré i nord med vei- og jernbaneforbindelse. Yaoundé har en befolkning på omtrent 2,7 millioner innbyggere (anslag fra 2020).

Yaoundé er hovedsete for Kameruns nasjonalforsamling, regjering, departementer og utenlandske ambassader. Industrien er allsidig, og byen er handelssenter for et av de rikeste jordbruksområdene i landet. Byen er sete for universitet (1962) og en rekke andre utdannings- og forskningsinstitusjoner, nasjonalbibliotek og riksarkiv. Yaoundé-Nsimalen internasjonale flyplass ligger om lag 25 kilometer sør for byen.

Historie

Yaoundé ble grunnlagt av tyske oppdagelsesreisende i 1888, og okkupert som forskningsstasjon av den tyske botanikeren Georg August Zenker (1855–1922) i perioden 1889–1895. Byen fungerte som base for gummi- og elfenbenshandel, kjent som «Jaunde-Station». Under første verdenskrig ble Yaoundé okkupert av belgiske tropper fra Kongo. Fra 1922 var Yaoundé hovedstad i mandatområdet Fransk Kamerun (Cameroun français).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg