Adamaoua - region i Kamerun

.
Lisens: fri

Bilde fra den sørlige delen av Adamaoua på ca. 1000 meters høyde.

.
Lisens: fri

Adamaoua, region (tidligere provins) i den sentrale delen av Kamerun, med grense til Nigeria i vest og til Den sentralafrikanske republikk i øst. Beliggende i høylandet, kjent som Adamaouaplatået, midt i Kamerun, har Adamaoua et noe mildere klima enn ellers i landet. Med unntak av regionhovedstaden Ngaoundere er regionen spredt befolket. Total befolkning for hele regionen med et flateinnhold på 63 701 km2 er bare 1 015 622 innbyggere (2010). Bare to regioner i Kamerun har lavere folketetthet enn dette; de to regionene i sørøst kalt Sud og Est.

Geografisk er Adamaouaplatået, som ligger rundt 1100 meter over havet med topper på over 2000 moh., svært viktig som nedbørsbasseng for de fleste store elver i landet, både for de som renner nordover og de som renner sørover. Området er preget av gresskledd savanne med spredte trær, avbrutt av spredte fjellknauser og høyere fjell.

Regionen fikk sitt navn etter en tidligere emirat oppkalt etter fulani-krigeren Modibo Adama, som på begynnelsen av 1800-tallet ledet en hellig krig (jihad) for a spre islam og samtidig skaffe seg herredømme over et enormt område på begge sider av grensen til Nigeria. Fulanifolket hadde riktignok ankommet området allerede fra 1300-tallet. De kom ikke store i tallet, men klarte likevel gradvis å fordrive de opprinnelige folkegruppene sørover. Fulaniene var overlegne krigere med sin tilgang til hester i området nord for den tsetseflue-infiserte sørlige delen av landet. Slik bidro de til befolkningen av den sørlige delen av landet, et bosetningsmønster som fremdeles er fremtredende i dag.

Til tross for at fulanifolket bare utgjør ca. 12 % av hele befolkningen i Kamerun er en betydelig andel av disse fortsatt hjemmehørende i Adamaoua. De holder fortsatt hovedsakelig på sin nomadiske livsstil med kvegdrift som viktigste næring. Regionhovedstaden Ngaoundere utgjør et viktig markedet for kjøtt og kveg. Ellers innebærer fulanienes nomadiske liv ikke bare flytting av kveget etter beiteforhold og årstid, men også driving av hele kvegflokker mot de store byene både lenger sør og nord i landet.

I den sørøstre delen av regionen er Adamaoua befolket av en folkegruppe som kalles gbaya. Denne folkegruppen lever på begge sider av grensen til Den sentralafrikanske republikk i øst.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg