Regionen Adamaoua i det sentrale Kamerun.
.
Lisens: fri

Bilde fra den sørlige delen av Adamaoua på ca. 1000 meters høyde.

.
Lisens: fri

Adamaoua er en region (tidligere provins) i den sentrale delen av Kamerun, med grense til Nigeria i vest og til Den sentralafrikanske republikk i øst.

Adamaoua ligger i høylandet, kjent som Adamaouaplatået, midt i Kamerun, og har derfor et noe mildere klima enn ellers i landet. Med unntak av regionhovedstaden Ngaoundere er regionen spredt befolket. Totalt i regionen, som har et flateinnhold på 63 701 km2, er det bare rundt 1,3 millioner innbyggere (anslag fra 2020). Bare to regioner i Kamerun har lavere folketetthet enn dette; de to regionene i sørøst som kalles Sud og Est.

Geografi

Geografisk er Adamaouaplatået, som ligger rundt 1100 meter over havet, svært viktig som nedbørsbasseng for de fleste store elvene i landet, både for de som renner nordover og de som renner sørover. Området er preget av gresskledd savanne med spredte trær, avbrutt av spredte fjellknauser og høyere fjell. I vest reiser terrenget seg opp mot Mambilla-fjellene over grensen i Nigeria. Lenger nord ligger det vulkanske fjellmassivet Tchabal Mbabo, som med en høyde på 2460 meter over havet er delstatens høyeste fjell. I øst ligger Mbéré-dalen, som er del av den sentralafrikanske forkastningssonen. Tchabal Mbabo og Mbéré-dalen utgjør to av Kameruns 19 nasjonalparker.

Befolkning

Regionen fikk sitt navn etter en tidligere emirat oppkalt etter fulani-krigeren Modibo Adama, som på begynnelsen av 1800-tallet ledet en hellig krig (jihad) for å spre islam og samtidig skaffe seg herredømme over et enormt område på begge sider av grensen til Nigeria. Fulanifolket hadde riktignok ankommet området allerede fra 1300-tallet. Det kom ikke mange, men de klarte likevel gradvis å fordrive de opprinnelige folkegruppene sørover. Fulaniene var overlegne krigere med sin tilgang til hester i området nord for den tsetseflue-infiserte sørlige delen av landet. Slik bidro de til befolkningen av den sørlige delen av landet, et bosetningsmønster som fremdeles er fremtredende i dag.

Til tross for at fulanifolket bare utgjør ca. 12 prosent av hele befolkningen i Kamerun, er en betydelig andel av disse fortsatt hjemmehørende i Adamaoua. De holder fortsatt hovedsakelig på sin nomadiske livsstil med kvegdrift som viktigste næring. Regionhovedstaden Ngaoundere utgjør et viktig marked for kjøtt og kveg. Ellers innebærer fulanienes nomadiske liv ikke bare flytting av kveget etter beiteforhold og årstid, men også driving av hele kvegflokker mot de store byene både lenger sør og nord i landet.

I den sørøstre delen av regionen er Adamaoua befolket av en folkegruppe som kalles gbaya. Denne folkegruppen lever på begge sider av grensen til Den sentralafrikanske republikk i øst.

Den østlige delen av delstaten har siden 2013 huset rundt 30 000 flyktninger som følge av krisen i Den sentralafrikanske republikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg