Kadima

Artikkelstart

Kadima var et politisk parti i Israel, grunnlagt 24. november 2005, oppløst i 2015. Partinavnet betyr «framover» på hebraisk. Kadima er et liberalt sentrum-høyre-parti grunnlagt av tidligere statsminister Ariel Sharon. Den utløsende faktoren for Kadimas opprettelse var at Sharon ikke fikk støtte i Likud for sin plan om ensidig tilbaketrekking fra Gaza i 2005.

Faktaboks

Etymologi
hebraisk ‘fremover’

En rekke ledende medlemmer av både Likud og Arbeiderpartiet sluttet seg til Kadima, blant annet tidligere statsminister Shimon Peres, fra 2007 Israels president.

Partiet stilte ikke til valg i 2015 og ansees av mange for å ha forsvunnet fra israelsk politikk for godt.

Oppslutning og resultater

Kadima ble største parti ved valget 2006 med vel 22 prosent av stemmene og 28 av i alt 120 seter i Knesset. Partiet dannet deretter regjering sammen med tre (senere fire) andre partier. Partileder og statsminister fra 2006 til 2008 var Ehud Olmert.

Etter strid om ledelsen ble han høsten 2008 avløst av Tzipi Livni, som ikke lykkes i å etablere en styringsdyktig regjering. Følgelig fortsatte Olmert som statsminister til valget i mars 2009.

Ved valget i 2009 ble Kadima største parti med 28 representanter i Knesset (23 prosent av stemmene), men Livni mislykkes i å danne flertallsregjering, hvoretter Kadima ble største opposisjonsparti. En rekke av partiets Knesset-representanter forlot i november-desember 2012 partiet. Flere sluttet seg til det nye partiet Hatnuah, grunnlagt av Livni i 2012.

Kadima stilte svekket til valget på nytt Knesset i januar i 2013, hvor det så vidt kom over sperregrensen, og fikk to representanter. Partiet stilte ikke til valg i 2015.

Politisk grunnlag

Kadima plasseres gjerne til høyre for Arbeiderpartiet, og til venstre for Likud. Med sin mer liberale holdning til en mulig fredsavtale med palestinerne, har partiet tatt mange stemmer fra den tradisjonelle venstresiden. Samtidig har partiet har ført en hard linje særlig mot Hamas, og ledet regjeringen som invaderte Gaza ved årsskiftet 2008-2009.

Kadima har gått inn for en tostatsløsning, og argumentert for å trekke israelske bosettere ut av Vestbredden. Ettersom Ariel Sharon har vært en av hovedarkitektene bak Israels utbygging av bosettinger, har Sharon og Kadima måttet tåle betydelig kritikk fra Sharons tidligere støttespillere på dette området. I senere tid har partiet gått noe tilbake på dette, og er ikke lenger villig til ubetinget å oppgi hele Vestbredden, ei heller større deler av Jerusalem.

Kadima står ellers for en markedsøkonomisk styringsmodell, med opprettholdelse av «tilstrekkelige velferdsgoder».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg