Ehud Olmert

Faktaboks

Ehud Olmert
Født
30. september 1945, Binyamina, Palestina (nå Israel)
Ehud Olmert, 2007
Ehud Olmert, 2007
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ehud Olmert er en israelsk politiker som var statsminister i Israel fra 2006 til 2009.

Olmert var medlem av nasjonalforsamlingen Knesset i perioden 1973–1998 og fra 2003, valgt fra den konservative Likud-alliansen. Han var statsråd i 1988-1992, og deretter borgermester i Jerusalem i 1998–2003. I 2003 ble han utnevnt til visestatsminister, deretter fungerende statsminister da Ariel Sharon ble rammet av slag.

Han ble dømt for korrupsjon i 2012, deretter til seks år fengsel i 2014, for å ha mottatt bestikkelser mens han satt som ordfører.

Olmert er utdannet jurist, med eksamener i psykologi, filosofi og juss fra det hebraiske universitetet i Jerusalem. Han praktiserte som advokat før han gikk inn i politikken i 1973. I løpet av militærtjenesten i det israelske forsvaret tjente Olmert som offiser i infanteriet, før han deretter ble militærkorrespondent for IDF-tidsskriftet Bamechane («I leiren»).

Første periode i Knesset

Ehud Olmerts politiske karriere begynte som representant for partiet Likud i nasjonalforsamlingen Knesset fra 1973 til 1998. I perioden 1981–1988 var han medlem av utenriks- og sikkerhetskomiteen. Han ble siden minoritetsminister (1988–1990) og helseminister (1990-1992). Olmert har også tjent i finans-, utdannings- og forsvarsbudsjett-komiteene.

Borgemester

I 1998 ble Olmert valgt til borgermester i Jerusalem. I sin tid som borgermester var Olmert ansvarlig for å iverksette flere nasjonale prosjekter relatert til infrastruktur (vei, vann, kloakk) av stor betydning for Jerusalem. Olmert ga også sterk støtte til arbeidet som bidro til å forsterke de jødiske bosettingene i områdene rundt Jerusalem.

Andre periode i Knesset

I 2003 ble Olmert gjenvalgt til Knesset, og ble utnevnt til visestatsminister og minister for industri og handel i den nye regjeringen til Ariel Sharon. Olmert ble raskt en innflytelsesrik statsråd. Han inntok en stadig mer forsonende tone i sine politiske holdninger, og han ble en av de første Likud-medlemmene til å argumentere for å trekke seg ut av Gaza, i tråd med Ariel Sharons plan for tilbaketrekning fra Gaza. Den ble gjennomført i 2005 (jamfør «Disengagement plan»).

Tilbaketrekkingen fra Gaza medførte voldsom motstand, både i befolkningen og internt i Likud, og i november 2005 forlot Olmert Likud sammen med Ariel Sharon og sluttet seg til det nyopprettede Kadima-partiet.

Statsminister

Ehud Olmert ble utnevnt til fungerende statsminister i 2006 da Ariel Sharon ble rammet av slag. Olmert fortsatte som statsminister etter Kadimas valgseier samme år, og dannet en ny regjering sammen med Arbeiderpartiet og andre. Olmert ble kritisert for håndteringen av krigen mot Hizbollah i Libanon sommeren 2006. Deretter vokste kritikken mot ham – ikke minst internt i Kadima – blant annet grunnet anklager om korrupsjon i 2007-2008, hvorpå han trakk seg fra ledelsen i partiet og som statsminister i 2008. Da Tzipi Livni, Olmerts etterfølger som partileder, ikke maktet å danne ny flertallsregjering, ble Olmert sittende som statsminister til over valget i februar 2009.

Samme år ble en rettsprosess innledet, som i 2012 førte til at Olmert ble dømt for ett tilfelle av korrupsjon. Flere og større anklager om bestikkelser førte til en ny dom i mars 2014, deretter i mai 2014, da han ble dømt til seks års fengsel. Olmert ble funnet skyldig i å ha mottatt millionbeløp i bestikkelser i forbindelse med kjøp og salg av eiendom til «The Holyland Development Company». Dette skal ha skjedd mens han var ordfører i Jerusalem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg