KPMG

Artikkelstart

KPMG, KPMG International Cooperative, er et internasjonalt regnskaps- og revisjonsselskap dannet i 1987 som et nettverk av mange samarbeidende firmaer. KPMG er et av de «fire store» («The Big Four») globale selskapene i bransjen sammen med Deloitte, EY og PricewaterhouseCooper.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Klynveld Peat Marwick Goerdeler

KPMG leverer tjenester innen revisjon og skatte-, avgifts- og annen finansiell rådgivning i cirka 150 land. IT-konsulentene i KPMG (KPMG Consulting) ble senere utskilt i et separat selskap, fra 2002 under navnet BearingPoint. Omsetning var på cirka 30 milliarder amerikanske dollar med 220 000 ansatte i 2019. Hovedkontoret ligger i Amstelveen i Nederland

Historikk

KPMG ble dannet i 1987 ved sammenslutning av Peat Marwick International (PMI, dannet i 1911) og Klynveld Main Goerdeler (KMG, dannet i 1979) og deres medlemsselskaper. Mange av selskapene hadde røtter i regnskapsbedrifter startet på slutten av 1800-tallet, og navnet KPMG er dannet av forbokstavene i etternavnene til Piet Klynveld (grunnla et regnskapsbyrå i Amsterdam i 1917), William Barclay Peat (grunnla et regnskapsbyrå i London i 1870), James Marwick (grunnla et regnskapsbyrå i New York i 1897) og Reinhard Goerdeler (styreformann for KMG i en årrekke).

KPMG i Norge

KPMG Norge har cirka 1200 ansatte ved 25 kontorer over hele landet (2020). Hovedkontoret ligger i Oslo, i 2001 flyttet selskapet inn i det nye KPMG-bygget på Majorstuen. KPMG Consulting i Norge ble i 2003 overtatt av finske TietoEnator. BearingPoint har også norsk virksomhet.

I etterkant av konkursen i Finance Credit i 2002 måtte KPMG, som selskapets revisor, tåle sterk kritikk og betale ut erstatninger til flere norske banker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg