Nord-Marianene

Faktaboks

Uttale
nˈå:ðən məriˈænə ˈailəndz
Også kjent som

Commonwealth of the Northern Mariana Islands

Offisielt navn
Sankattan Siha Na Islas Mariånas (chamorro), Commonwealth Téél Falúw kka Efáng llól Marianas (karolinsk)
Norsk navn
Samveldet Nord-Marianene
Statsform
Amerikansk territorium
Hovedstad
Saipan
Innbyggertall
55 144 (2017)
Landareal
464 km²
Offisielt/offisielle språk
Engelsk, chamorro, karolinsk
Religion
katolisisme (64%), protestantisme (16%), buddhisme (11%)
Statsoverhode
USAs president
Mynt
Amerikansk dollar
Symbol
$
Valutakode
USD
Nasjonalsang
In the Middle of the Sea
Flagg
Riksvåpen
Flyfoto av hovedstaden Saipan
Saipan, 2005
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Nord-Marianene er et samvelde assosiert med USA som omfatter alle øyene i øygruppen Marianene med unntak av den sørligste øya, Guam. Øygruppen ligger i det vestlige Stillehavet, omlag 2500 km øst for Filippinene og 5300 km vest for Honolulu; 457 km2 med 52 300 innbyggere (2015 estimat CIA Wolrd Fact Book). Hovedstad er Saipan.

Styresett

Som amerikansk samvelde er øyene et selvstyrende territorium i full politisk union med USA, som også har ansvar for øyenes forsvar. Den lovgivende makt har to kamre, Senatet og Representantenes hus, henholdsvis med 9 og 18 valgte medlemmer. Utøvende myndighet er tillagt en valgt guvernør. Befolkningen er amerikanske statsborgere, men de deltar ikke i amerikanske valg.

Natur

Nord-Marianene omfatter i alt 16 fjellrike øyer av vulkansk opprinnelse. De største er

  • Saipan – 120 km2
  • Tinian – 102 km2 inklusiv Aguijan
  • Rota – 85 km2
  • Pagan – 48 km2
  • Anatahan – 32 km2
  • Agrihan – 30 km2

Beliggenheten langs vestsiden av Marianegropen gjør øyene utsatte for jordskjelv. På de nordligste øyene finnes fremdeles aktive vulkaner, blant annet med utbrudd på Pagan i 1981 og 1988. Øyene i sør er dekket av kalkstein. Vulkansidene er skogkledde mens kalkplatåene er gressbevokst. Klimaet er tropisk med jevn temperatur året rundt. Det meste av regnet faller i perioden juli–oktober. Øyene ligger i tyfonbeltet.

Befolkning

Folketallet har i perioder økt meget rask, i hovedsak på grunn av tilflytting av utenlandske gjestearbeidere (særlig fra Filippinene, Kina og Sør-Korea) som ved begynnelsen av 1990-årene passerte den lokale befolkningen i antall. Ved folketellingen i 2000 var 18 100 filippinere, 15 300 kinesere og 19 100 helt eller delvis chamorro.

Saipan er folkerikeste øy med 90 % av befolkningen. Resten fordeler seg likt på Tinian og Rota. Av de nordlige øyene har Pagan, Agrihan og Alamagan kun en minimal befolkning. De resterende er ubebodde. Engelsk er offisielt språk, men også chamorro og karolinske språk i den austronesiske språkfamilien tales, likeledes filipino og kinesisk. Befolkningen er hovedsakelig romersk-katolsk.

Næringsliv

Det praktiseres noe småskalajordbruk hvor kokosnøtter, brødfrukt, tomater og meloner er de viktigste produktene. På Tinian drives oppdrett av kveg. På de vulkansk aktive øyene utvinnes vulkansk aske som brukes som tilsettingsmiddel i produksjon av sement. Klær er viktigste eksportprodukt. Klesindustrien utnytter både en tollfri og kvotefri adgang til det amerikanske markedet samt myndighetenes villighet til å sette svært lave minstelønnsstandarder. Som arbeidskraft brukes asiatiske gjestearbeidere som arbeider under svært kummerlige forhold.

Viktigste næringsvei er turisme. I 2004 besøkte 535 000 turister øyene hvorav nesten 70 % kom fra Japan. Det kommer også forholdsvis mange fra Sør-Korea og USA. En assosieringsavtale med USA sikrer betydelige amerikanske økonomiske overføringer. Saipan har internasjonal flyplass og den viktigste havnen.

Historie

Øyene med innfødt befolkning ble annektert av Spania i 1565. I 1899 ble de solgt til Tyskland, i 1914 okkupert av Japan. USA erobret øyene i 1944 etter intense kamper på Saipan og Tinian. I 1947 ble øyene en del av det amerikanske tilsynsområdet «Trust Territory of the Pacific Islands». En folkeavstemning i 1975 gav flertall for status som amerikansk samvelde. Øyene fikk innvilget selvstyre fra 1978 og ble formelt et samvelde fra 1986. FN avsluttet tilsynsavtalen i 1990. I 1990-årene har det vært til dels store sosiale og økonomiske problemer på øyene. Problemene tilskrives den store innvandringen, og immigrasjonskontroll er derfor en viktig politisk sak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg