hacker

En hacker er en en person som er i stand til å løse problemer og utfordringer ved hjelp av informasjonsteknologi på svært kort tid.

Faktaboks

uttale:
hækker
etymologi:

fra det engelske verbet hack (kutte opp noe i full fart, grovhakking)

også kjent som:

datanerd, ekstremprogrammerer, datasnok

En hacker er god på å hacke. I motsetning til tradisjonell, disiplinert teknologiutvikling, består dette i å bygge opp raske, snedige løsninger som fungerer der og da, uten å ta hensyn til andre ting, for eksempel om de vil fortsette å fungere i fremtiden eller om de fungerer sammen med andre komponenter.

Slike sammenraskede løsninger kalles for hacks. De kan bestå av mange forskjellige typer maskin- og programvare, samt ulike metoder og strategier for å oppnå det man ønsker.

Denne typen løsninger kan ha stor nytteverdi, både til lovlige og ulovlige formål. De kan også gi verdifull innsikt og bidra til utvikling av ny teknologi.

Samtidig er de som regel nokså skjøre og bør ikke benyttes i systemer som skal fungere i mange sammenhenger og over lang tid. De fleste hackere er derfor også i stand til å videreutvikle sine hacks til mer solide komponenter.

Ulovlig hacking

Fordi hacking også kan brukes til ulovlige formål er det mange som setter likhetstegn mellom hacking og datakriminalitet. Det å bli hacket betyr vanligvis å bli utsatt for datainnbrudd. Vi må imidlertid regne med at mye datakriminalitet også gjennomføres ved hjelp av disiplinert systemutvikling og nøye planlagte, solide løsninger.

Kommentarer (2)

skrev Ola Nordal

Denne artikkelen er inkonsistent og forfatteren ser ikke ut til å være helt enig med seg selv. Er en hacker en som begår datainnbrudd eller et menneske som bruker en uvanlig tilnærming til et problem? Må en hacker være "særdeles dyktig"? "Å være hacker har ingen ting med ulovlige handlinger å gjøre" men i neste avsnitt vises det til datakriminalitet. I dagligtalen tenker vi på hacking som datakriminalitet, men ordet fanger videre videre - f.eks. ifbm "life hacks" osv. Her bør både ordets historikk og dets mange valører vises klarere.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg