Roald Dahl

Faktaboks

Roald Dahl
Født
13. september 1916, Llandaff, (Cardiff) i Wales, Storbritannia
Død
23. november 1990, Oxford
Roald Dahl
Roald Dahl
Av /Getty.

Artikkelstart

Roald Dahl var en britisk forfatter med norskfødte foreldre. Han er kjent både for sine morbide noveller for voksne og for sine fantasifulle barnebøker.

Forklaringen på at barnebøkene hans er så populære, kan være at han hadde en grotesk og trendsettende humor som var uvanlig i barnebøker på hans tid (på 1970- og 1980-tallet), og at han tok parti for barn som måtte slite med gufne voksne.

Barnebøker

Dahl skrev i alt 22 barnebøker. Den aller første var The Gremlins (1943), og den faller litt utenfor Dahls øvrige barnebok-forfatterskap. Fra og med Verdens største fersken (1962) skrev han regelmessig barnebøker, og de siste 10–15 årene av livet sitt var han først og fremst kjent som barnebokforfatter.

Blant de 22 bøkene finnes det noen bildebøker og kortere bøker. Mest kjent er de lange barneromanene Charlie og sjokoladefabrikken (1964, norsk 1972), Danny og den store fasanjakten (1975), Georgs magiske medisin (1981), SVK (1982), Heksene (1983) og Matilda (1988).

Tre karakteristiske trekk ved bøkene

Georgs magiske medisin fra 1981 inneholder de tre typiske elementene for en Dahl-barnebok: det modige barnet, den groteske motstanderen og den overnaturlige løsningen.

Av /Gyldendal.

Det er en karakteristisk struktur med tre elementer som går igjen i flere av Dahls mest kjente barnebøker: det modige barnet, den groteske eller karikerte motstanderen og den magiske hjelpen.

Dette er strukturen i Den magiske fingeren (1966), Georgs magiske medisin, SVK, Heksene og Matilda.

I Matilda må hovedpersonen Matilda både kjempe mot foreldrenes dumhet og mot en brutal rektor, og hun må oppdage og utvikle sine egne overnaturlige krefter. Bortsett fra de magiske evnene og de komiske overdrivelsene er Matilda like mye en bok om barns rettigheter.

I SVK må Sofie kjempe mot en horde av menneskeetende kjemper mens hun får hjelp av Dronningen og av SVK – den Store Vennlige Kjempen.

I Georgs magiske medisin er det Georgs ufordragelige bestemor som er fienden, mens de fornøyelige og uforklarlige miksturene han skaper, blir hans hjelper.

Variasjoner av strukturen

Flere av bøkene til Dahl avviker likevel fra denne strukturen med de tre elementene.

Det mest påfallende bruddet med mønsteret er Danny og den store fasanjakten. Hovedpersonen Danny minner om mange av Dahls andre unge helter, og fienden Mr. Hazell er like karikert som mange andre Dahl-skurker, men løsningen i boka er preget av realistisk oppfinnsomhet uten magi.

I Den fantastiske Mikkel Rev (1970) er det ingen barn med. Her er det dyr i helterollen, og det er mindre magi enn i bøkene som følger strukturen. Heller ikke Dustene (1980) handler om barns kamp. Her er hovedtemaet de groteskt dumme og slemme menneskene, slik at dyrenes kamp blir mer av en forsvarshandling.

Den magiske fingeren var den tredje av Dahls barnebøker, og den første med den nevnte strukturen og de tre elementene. I de to første bøkene Verdens største fersken og Charlie og sjokoladefabrikken har ikke hovedpersonene noen egentlig hovedfiende.

I Charlie og sjokoladefabrikken er det ingen motstander som skal overvinnes. Her har handlingen mer preg av en reise eller av et plattform-spill, hvor Charlies oppgave er å motstå fristelser og vise at han har de rette moralske egenskapene for å vinne premien. De fæle ulykkene som rammer de andre, umoralske barna, kan minne om straffemetodene i den kjente barneboka Der Struwwelpeter fra 1844, som var en parodi på oppdragelses-advarsler.

Boka Bittesmåene (1991), som ble utgitt etter Dahls død, avviker også litt fra grunnmotivet. I denne boka er motstanderen et monster uten karikatur og groteske overdrivelser, og hovedpersonen Billy ligner mer på en utvalgt helt fra en fantasybok.

Innvendinger mot barnebøkene

Et av flere karakteristiske trekk ved Dahls barnebøker er at han flere steder bryter med en av barnelitteraturens tradisjonelle kontrakter med leseren, om tillitsfull sosialisering til felles normer. En typisk scene er fra hotellkjøkkenet i Heksene, hvor jeg-personen blir vitne til at kjøkkenpersonalet spytter på biffen til en gjest som klager, før den bæres ut igjen.

Da bøkene kom ut, ble de kritisert for å være vulgære og brutale og for at de undergrov voksnes autoritet. I dag har barneboktrendene endret seg, og denne typen humor er akseptert. Dahl var antagelig medvirkende til denne endringen.

Den makabre humoren kommer særlig til uttrykk i de tre bøkene med fortellinger i rim og dikt: Ramperim og ville vers (1982), Fæle dyr (1983) og Rim og Røre (1989). Her lager for eksempel Gullhår en bag av svinelær etter at hun har drept de tre små grisene.

Mange kritikere har også funnet innslag av ondskapsfullhet og brutalitet bak komikken hos Dahl.

Forfatterskapet for voksne

De fleste av novellene hans ble opprinnelig offentliggjort i The New Yorker og andre amerikanske blad. Den første samlingen, Over to You (1946, norsk oversettelse 1975), er basert på hans erfaringer som krigsflyger under andre verdenskrig. Senere samlinger er Someone Like You (1953, norske utgaver 1955 og 1972), Kiss Kiss (1960, norsk oversettelse 1970), Tales of the Unexpected (1979) og More Tales of the Unexpected (1980).

Mange av novellene har blitt filmatisert for TV og er meget populære, ikke minst på grunn av sine overraskende sluttpoeng. Dahl elsket det barokke, det makabre og overnaturlige og flettet det inn i sine fortellinger med fantasi og raffinement. Han gjorde ofte bruk av den dannede overklassens sakkunnskap om roser, viner, hester, kunst og antikviteter.

Privatliv

Roald Dahl
Av /Library of Congress.

Dahl ble født i Wales av norske foreldre og hadde tett kontakt med foreldrenes hjemland i oppveksten.

Det er fem forhold ved Dahls liv som er verdt å legge merke til. For det første barndommen med sommerferiene i Norge.

For det andre årene på internatskole, slik mange engelske gutter av hans generasjon måtte gjennomgå. Dahl ble påvirket av årene på internatskole og har beskrevet det som en tid preget av urett og krenkelser. Han har skrevet om både norgesferiene og internatskoleårene i det første bindet av selvbiografien Gutt fra 1984.

Den tredje fasen er årene i Afrika. Han flyttet til Dar-es-Salaam i 1938 og ble derfra engasjert i RAF under andre verdenskrig. Han kom til USA i 1942 som assisterende britisk flyattaché og bodde der i flere år. Årene i Afrika og RAF er skildret i andre bind av selvbiografien På egne vinger fra 1986.

Den fjerde fasen i livet kom da han i 1954 bosatte seg i England med sin første kone Patricia Neal i Gipsy House i Great Missenden i Buckinghamshire.

Den femte faktoren i Dahls liv var hans personlighet. Han kunne være uhøflig og uforskammet på måter som opprørte flere av hans venner og samarbeidspartnere.

Dahls verk lever videre

Det ble laget flere filmer av bøkene allerede mens Dahl levde, men etter hvert som hans status som verdensberømt barnebok-klassiker har blitt tydeligere etablert, har også antall filmer økt.

Blant de mest kjente filmene er Danny og den store fasanjakten (1989), Matilda (1996), Charlie og sjokoladefabrikken (1971 og 2005) og SVK (2016).

Flere av bøkene er bearbeidet til musikaler.

Liste over Dahls forfatterskap

Barnebøkene

 • The Gremlins (1943), ikke oversatt til norsk
 • Verdens største fersken (James and the Giant Peach, 1961)
 • Charlie og sjokoladefabrikken (Charlie and the Chocolate Factory, 1964)
 • Den magiske fingeren (The Magic Finger, 1966)
 • Den fantastiske Mikkel Rev (Fantastic Mr. Fox, 1970)
 • Charlie og den store glassheisen (Charlie and the Great Glass Elevator, 1972)
 • Danny og den store fasanjakten (Danny, the Champion of the World, 1975)
 • Den kjempestore krokodillen (The Enormous Crocodile, 1978), bildebok
 • Dustene (The Twits, 1980)
 • Georgs magiske medisin (George's Marvelous Medicine, 1981)
 • Ramperim og ville vers (Revolting Rhymes, 1982), bildebok med eventyrparodier
 • SVK (The BFG, 1982)
 • Heksene (The Witches, 1983)
 • Gutt (Boy, 1984)
 • Fæle dyr (Dirty Beasts, 1983), bildebok med eventyrparodier
 • Giraffen og Pelli og jeg (The Giraffe and the Pelly and Me, 1985), bildebok
 • På egne vinger (Going Solo, 1986)
 • Matilda (Matilda, 1988)
 • Rim og røre (Rhyme Stew, 1989), bildebok med eventyrparodier
 • Eddap Liks (Esio Trot, 1990)
 • Presten i Nibbleswicke (The Vicar of Nibbleswicke, 1991)
 • Bittesmåene (The Minpins, 1991)

Bøkene for voksne

 • Over og ut, ti historier om flyvere og flyvning (Over to you, 1946), noveller
 • Some Time Never (1948), roman
 • Et hode kortere og andre hårreisende historier (Someone Like You, 1953), noveller. Første gang utgitt på norsk i 1955 med tittelen Sånn er vi
 • The Honeys (1955), skuespill
 • Kiss kiss (Kiss kiss, 1960), noveller
 • Bytt beite (Switch bitch, 1974), noveller
 • Den fantastiske historien om Henry Sugar og seks andre (The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More, 1977), noveller
 • Onkel Oswald (My uncle Oswald, 1979), roman
 • Livet er et vidunderlig mysterium og andre historier (Tilsvarer delvis den engelske novellesamlingen More Tales of the Unexpected, 1980)
 • I Roald Dahls kjøkken (Memories with Food at Gipsy House, 1991)
 • My Year (1993), dagboknotater

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Treglown, Jeremy: Roald Dahl : a biography, 1994, isbn 0-571-16573-7, Finn boken
 • Birgitta Fransson. «Roald Dahl». I: Barnboksvärldar, samtal med författare. En bok för alla, 2001. ISBN 91-7221-207-1
 • Tor Edvin Dahl. Roald Dahl. Gyldendal, 2004. ISBN 82-05-33164-2. (Bokormen fakta)
 • Jennet Conant. Krigsspionen Roald Dahl. Jurtizen forlag, 2009. ISBN 978-82-8205-040-1

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg